Slovenija
17 ogledov

Vlada stopila nasproti sodnikom

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Sodniška stavka je korak bližje zaključku, saj je vlada sprejela izhodišča za prenovo plačnega sistema za sodnike.

V izhodiščih pravosodno ministrstvo predlaga višje fiksne plače, odpravo nesorazmerij med plačami sodnikov in predsednikov sodišč, odpravo sistema rednih napredovanj, primerljivost sodniških plač s plačami poslancev in ministrov ter uvedbo direktorjev sodišč.

Pravosodni minister Aleš Zalar je pojasnil, da bo sledila priprava konkretnih izračunov in v nadaljevanju tudi usklajevanje s sodniki. "Pričakujemo, da bomo ta postopek lahko izpeljali v prihodnjem mesecu dni. Zdaj med drugim čakamo tudi, da sodniki določijo svoje predstavnike, ki bodo usklajevali besedilo z vladno usklajevalno skupino," je pojasnil Zalar.

Ključna izhodišča so po ministrovih besedah ta, da morajo pri prenovi plačnega sistema za pravosodne funkcionarje ostati v okviru enotnega plačnega sistema. "Vendar pa je vlada hkrati odločila, da to pomeni, da se seveda spreminjajo vsi zakoni," je poudaril in naštel zakone o sistemu plač v javnem sektorju, o sodniški službi, o državnem pravobranilstvu in o državnem tožilstvu.

Vlada je v izhodiščih določila, da je treba iskati rešitve v okviru razpoložljive mase sredstev za plače sodnikov, da je pri tem treba preučiti vse možnosti, vključno s sistemom rednih napredovanj v plačne razrede, spremenljivim delom sodniške plače, nesorazmerij med plačami sodnikov in predsednikov sodišč, pa tudi ko gre za vprašanje prostih sredstev za plače v zvezi s prevelikim številom sistemiziranih in zasedenih sodniških mest, je pojasnil minister.

O konkretnih uvrstitvah v plačne razrede minister še ni želel govoriti. Kot je dejal, morajo najprej dokončno ugotoviti, kakšna je razpoložljiva masa sredstev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.