Slovenija
13 ogledov

"Vozniki patrij so se bali za življenja"

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Sistemska tehnika se je po neuspehu na izboru za dobavitelja oklepnika 8x8 obrnila na Kosovo komisijo. Testni vozniki naj bi bili pod hudim pritiskom.

Nekdanji direktor Sistemske tehnike Jože Studenčnik in njegov takratni namestnik, danes pa direktor omenjenega podjetja Milan Švajger sta se predsedniku protikorupcijske komisije Dragu Kosu prišla pritožit nad koruptivnimi dejanji v primeru izbire oklepnikov konkurenčne Patrie.

Ko je postalo jasno, da so bili nekateri rezultati testiranja konkurenčnih oklepnikov spremenjeni (v prid Patrii), je Sistemska tehnika testnim voznikom Patrie - vsi so zaposleni v Slovenski vojski - ponudila vse, da bi dobila njihove prvotne ocene s testiranj. Celo službe. Vozniki so jim odvrnili, da ne bodo govorili, ker jih bodo ubili.
Drago Kos

Časnik Delo je objavil nov del kopije zaslišanja Kosa pred finskimi preiskovalci. Kos je tako Fincem med drugim povedal o sestanku s Studenčnikom in Švajgerjem in o njunih sumih podkupnin pri poslu, za vse pa sta po Kosovih besedah obtožila takratnega premierja Janeza Janšo.

Studenčnik je za STA pogovor pri Kosu potrdil in dejal, da so bile takrat na Koroškem govorice o podkupninah močno prisotne, sami pa so se brez dokazov glede njihove utemeljenosti obrnili na Kosa, da bi preveril, ali je kaj v ozadju. "To je bilo iskanje nečesa, da bi tok dogodkov obrnili sebi v prid," je povedal Studenčnik.

"Naknadno spreminjali ocene"
Med podrobnostmi Kosovega zaslišanja, ki jih objavlja Delo, je tudi to, da naj bi komisija, ki je izbirala med oklepniki Sistemske tehnike in Patrie, favorizirala slednjo, a so ljudje, ki so to povedali protikorupcijski komisiji, o tem govorili z velikim strahom in so želeli ostati anonimni. Med tistimi, ki so bili pri Kosu, a se niso hoteli izpostavljati, je bil tudi Zdenko Pavček in Viator&Vektroja, lastnice Sistemske tehnike.

Nekateri rezultati testiranj naj bi bili celo naknadno spremenjeni v prid Patrie. Sistemska tehnika je zato testnim voznikom patrij ponudila "vse", da bi prišla do njihovih prvih ocen, a so ti ponudbo zavrnili, "saj so se bali za svoja življenja,“ je Fincem povedal Kos. Ljudje iz komisije, ki je izbrala Patrio, pa so bili menda celo nagrajeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.