Slovenija
11 ogledov

Za Slovenijo bo to Evropsko leto

Janez JanÅ¡a BOBO Žurnal24 main
Premier Janez Janša je slovensko predsedovanje Evropski uniju označil za veliko priložnost in odgovornost. Obenem obžaluje zgoden začetek predvolilne kampanje v Sloveniji.
 
 

Prijatelje iz Evrope in goste iz sveta bomo tudi v naslednjega pol leta sprejemali gostoljubno. Želimo jim, da bi se v našem raju pod Triglavom prijetno počutili.

Janez Janša

 
Kot je predsednik vlade Janezu Janša zapisal v poslanici ob začetku polletnega predsedovanja, je Slovenija prva nova članica, ki bo vodila EU, in zelo verjetno tudi edina, saj bo 1. januarja 2009 začela veljati nova evropska pogodba, ki odpravlja predsedovanje posamezne članice. Vlada bo vse moči namenila prizadevanjem za večjo blaginjo državljank in državljanov Slovenije ter za odgovorno vodenje Evropske unije, poudarja premier.

Premier je izpostavil dosežke minulega leta, predvsem solidno gospodarsko rast in nova delovna mesta, pa tudi okrepljen boj za zaščito podnebja in podpis nove evropske pogodbe.

Veliko izzivov
Janša opozarja, da izzivov ne bo manjkalo niti v prihodnosti, tudi v prvi polovici leta. "Potrebujemo potrditev nove pogodbe v parlamentih vseh držav članic, ponekod celo z referendumom. Čaka nas dogovor o okoljsko-energetskem paketu, o novem ciklu lizbonske strategije, ki bo poudaril pomen znanja in Evropo še bolj postavil v vlogo dejavnika, ki sousmerja globalizacijo. Sooblikovali bomo trajno rešitev za Kosovo in naredili nove korake pri postopni širitvi Evropske unije na države Zahodnega Balkana," je nanizal premier.

Že prihodnji teden bo prišla na obisk v Slovenijo celotna Evropska komisija pod vodstvom Joseja Manuela Barrosa. © AFP

 
Opravičilo za gnečo
Janša je obljubil, da se bodo odgovorni potrudili, da številna srečanja in dogodki, ki bodo organizirani tudi v Sloveniji, ne bodo ovirali normalnega življenja v državi. Za neizogibno gnečo in krajše zastoje na cestah nje se je predsednik vlade vnaprej opravičil.

 
 

V novo leto stopamo z optimizmom, pripravljeni na nove izzive.

Janez Janša

 

Vlada ne bo vodila kampanje
"Takoj po koncu vodenja EU in parlamentarnih počitnicah bodo v Sloveniji državnozborske volitve. Nekatere stranke so se odločile za zgodnjo volilno kampanjo že ob začetku predsedovanja," kar Janša obžaluje. "Vendar vlada in največja vladna stranka naslednjih šest mesecev ne bosta izvajali predvolilne kampanje, saj bi bilo to neodgovorno. Vlada bo namreč vse moči namenila prizadevanjem za večjo blaginjo državljank in državljanov Slovenije ter za odgovorno vodenje Evropske unije," je poudaril in za konec izpostavil, da bo za Slovenijo letošnje leto brez dvoma Evropsko leto. "Naj si ga Evropa zapomni kot leto Slovenije," je sklenil.

Hrvaška upa na boljše odnose
Ob slovenskem prevzemu predsedovanja Evropski uniji je hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve in evropske integracije Sloveniji čestitalo in jo z najlepšimi željami pospremilo ob prevzemu te pomembne in odgovorne naloge. V čestitki je ministrstvo izrazilo tudi zadovoljstvo ob napovedi Slovenije, da si bo med predsedovanjem prizadevala za nadaljnjo širitev EU. Hrvaška pričakuje, da bo med slovenskim predsedovanjem EU nadaljevala in tudi pospešila pristopna pogajanja z unijo, obenem pa upa na občutno okrepitev hrvaško-slovenskih odnosov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.