Slovenija
11 ogledov

Zagožen: Iščejo dlako v jajcu

Jože Zagožen Žurnal24 main
Jože Zagožen, pomembni član SDS, je Dnevnikovo pisanje, da je pred preiskovalno komisijo o patriah govoril neresnico, označil za veliko neumnost.

Nekdanji direktor Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE) in predsednik nadzornega sveta Gorenja Jože Zagožen je lani pred parlamentarno preiskovalno komisijo zamolčal najmanj eno pomembno srečanje z akterji posla z oklepniki, piše današnji Dnevnik.

Zagožen je pisanje Dnevnika označil za veliko neumnost. Pojasnil je, da stenograma s parlamentarne komisije sicer nima. "Ne vem točno, kaj so tam napisali, ampak rekel sem, da sem se v zadnjih letih oziroma zadnjem času zelo redko videval s Črnkovičem, v glavnem na proslavah. Tako nekako imam v spominu," je povedal Zagožen.

Kot je poudaril, nikoli ni tajil, da je bil Črnkovič pred štirimi leti na obisku v njegovi pisarni, in je to tudi sam potrdil za časnik Delo. Na zaslišanju pred preiskovalno komisijo pa ga po njegovih besedah nihče ni vprašal po tem obisku. "Jaz sem samo rekel, da nisem imel s Črnkovičem rednih stikov in da o Patrii midva kakih pogovorov nisva imela," je dejal. In če je na preiskovalni komisiji dejal, da stikov z njim ni imel v zadnjih letih, je po njegovem s tem mišljeno "leto, dve, tri".

Pisanje časnika je zato po njegovem "iskanje dlake v jajcu". Po njegovem je cilj časnika diskreditacija in izničenje uspeha Janeza Janše, ki ga je doživel na zaslišanju pred finskimi preiskovalci minuli teden. "Jaz sem tu samo kolateralna žrtev," je prepričan Zagožen.

Trojica pri Zagožnu v pisarni
Zagožen je po pisanju časnika na zaslišanju dejal, da se je z Ivanom Črnkovičem, direktorjem Rotisa, ki je dobavitelj patrij (oziroma svarunov, kot se po novem imenuje slovenska različica), zadnja leta srečal samo dvakrat, in še to "na proslavi, mimogrede".

Finski in slovenski kriminalisti, ki preiskujejo zadevo Patria, pa so ugotovili, da se je Zagožen pred štirimi leti v prostorih HSE s Črnkovičem sestal prav na temo oklepnikov. Tudi Zagožen je v izjavi za Delo 8. septembra 2009 potrdil, da so k njemu prišli "Ivan Črnkovič in še dva človeka. Eden je govoril nemško, drugi angleško. Pozneje se je izkazalo, da je bil nemško govoreči človek Riedl, tisti drugi pa je bil iz Patrie. Zadnji je za Patrio naredil zapisnik srečanja, ki ga imajo tudi kriminalisti. Pokazali so mi ga, ko so me zaslišali." Dnevnik piše, da je bil drugi moški Patrijin zastopnik za Slovenijo Reijo Niitynen, ki je trenutno v finskem priporu. Hans Wolfgang Riedl pa je glavni Patrijin svetovalec in tudi eden od glavnih akterjev v zgodbi o domnevnem podkupovanju.

Zagožen je za omenjeni časnik zatrdil, da nikoli ni od nikogar zahteval ali dobil kakšnega denarja in da o Patrii z Janezom Janšo ali kom drugim iz vlade, vrha stranke ali obrambnega ministrstva ni nikoli spregovoril niti besede. Prav tako po lastnih besedah ni posredoval pri tem, da je Gorenje dobilo posel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.