Slovenija
16 ogledov

Zaradi rib dela stojijo

Gradnja novega mostu čez Krko naj bi stekla danes in se v najboljšem primeru kon Žurnal24 main
Upočasnile so jo poplave, ustavilo jo je drstenje rib.
Izgradnja mostu
Boljša poplavna varnost. Preden so most porušili, so poleg postavili nadomestnega. Z izgradnjo novega se bo izboljšala poplavna varnost. Pretok vode bo hitrejši, ker bodo namesto štirih stebrov le trije, poleg tega pa bodo del struge poglobili. Most bo tudi širši, s pločnikom na obeh straneh.

Gradnja novega mostu čez Krko že od sredine novembra stoji. Zavod za ribištvo Slovenije zaradi drstenja rib ne pusti posega v strugo, je povedal Vlado Kostevc, direktor občinske uprave.

Nimajo dovoljenja
Stebri novega mostu bi morali biti po terminskem načrtu postavljeni do 15. novembra, a zaradi septembrskih poplav in poznejših dvigov reke izvajalci niso mogli niti pravočasno porušiti starega v celoti, je pojasnil. “Čeprav je vodostaj Krke trenutno primeren in vremenske razmere dopuščajo, da bi se dela nadaljevala, zaradi dovoljenja, ki je vezano le na poletne mesece, tega ne moremo izvesti,” je dodal. Poseganje v strugo je prepovedano do 30. junija, ko naj bi se ribe prenehale drstiti.

Jeseni s tako obilnimi vodami, kot je bila lanska, že dolgo ni bilo.
Vlado Kostevc

Rok izgradnje
Za skoraj pol milijona evrov vredno naložbo je občina dobila 85 odstotkov evropskih sredstev, most pa mora biti v uporabi do konca septembra. “Upamo, da bomo našli neko rešitev, ker se trenutno dela gospodarska škoda,” je izpostavil Kostevc in dodal, da pogovori s pristojnimi potekajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.