Slovenija
13 ogledov

Zaton ene izmed britanskih ikon

Rdeča telefonska govorilnica je poleg Big Bena, dvonadstropnih avtobusov in "bob Žurnal24 main
Znamenite britanske rdeče telefonske govorilnice bodo morda kmalu le še spominek iz zgodovine.

Razlog je v tem, da jih uporablja vse manj ljudi. V Veliki Britaniji, ki ima 60 milijonov prebivalcev, pride na enega prebivalca več kot en mobilni telefon, ugotavlja raziskava. Mobilnikov je namreč kar 70 milijonov.

Uporaba plačljivih telefonov je v zadnjih letih drastično upadla, v zadnjih treh letih kar za polovico. Britanski telekom je tako že odstranil tretjino od okoli 90.000 govorilnic, tudi večina še obstoječih pa ne pokriva letnih stroškov vzdrževanja.

Trenutno je tako po državi v uporabi še 61.700 javnih govorilnic, od tega 12.700 originalnih rdečih lesenih ali železnih kioskov, vedno omenjenih pri opisovanju britanskih znamenitosti. Namesto njih so pristojne službe namestile številne plastične govorilnice, ki pa hkrati služijo tudi kot brezžične točke za povezovanje z internetom.

Rdeče govorilnice tako vse bolj tonejo v zgodovino, hkrati pa se jim dviguje zbirateljska vrednost. Odslužene govorilnice namreč ne končajo na smetišču, marveč v zasebnih zbirkah zbirateljev, ki so, odvisno od starosti, zanje pripravljeni plačati celo do 10.000 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.