Slovenija
19 ogledov

Zdrahe na koprski policiji

Joze Romsek BOBO Žurnal24 main
Nekdanji generalni direktor policije Jože Romšek se bo na ovadbo nekdanjega vodje koprskih kriminalistov Vojka Živca odzval s tožbo.

Kot je znano, je Živec kazensko ovadil Romška, vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Matjaža Šinkovca in direktorja PU Koper Božidarja Štembergerja. Živec jim očita zlorabo pooblastil.

Po trditvah Živčevega odvetnika Mateja Pečanca potek dogodkov " jasno kaže na to, da so zlorabili svoja pooblastila, da bi Vojka Živca šikanirali in mu prizadejali škodo". Romšku, Šinkovcu in Štembergerju očitajo kršitev temeljnih pravic delavcev, šikaniranje na delovnem mestu, zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic in kršitev človeškega dostojanstva. Ovadba zoper mene in moje kolege je popolnoma brez pravnega temelja, je v odzivu povedal Romšek. Kot je napovedal, bo zoper Živca vložil kazensko ovadbo zaradi krive ovadbe.

Romšek je povedal, da Živec svojega dela ni opravil. "Statistika in poročila o rezultatih dela so bili slabi, zato smo ukrepali na ta način," je pojasnil. Poudaril je, da Živec "ni bil prikrajšan niti za tolar, nasprotno".

Ob tem je napovedal, da bo kazensko ovadbo zaradi krive ovadbe podal tudi zoper bivšega policijskega atašeja Gorazda Plaperja.

Premestili so ga predaleč
Živec se je z mesta vodje koprskih kriminalistov po poročanju časnika Dnevnik moral posloviti septembra lani, le nekaj mesecev po tistem, ko je za novega direktorja koprske policijske uprave prišel Božidar Štemberger. Ta je Jožetu Romšku predlagal, naj podpiše sklep, da Živca premestijo na delovno mesto v sektorju za mednarodno kriminalistično sodelovanje v Ljubljani, vendar se je Živec na sklep o premestitvi pritožil in komisija za pritožbe iz delovnega razmerja pri vladi je njegovi pritožbi ugodila. Ugotovili so, da ga ne bi smeli premestiti več kot 70 kilometrov stran.

Živec bi se zato moral vrniti na čelo koprskih kriminalistov, a se je zapletlo, ker so med tem časom na to delovno mesto že imenovali Iztoka Pereniča, sicer dolgoletnega prijatelja in sodelavca Božidarja Štembergerja. Kot meni Pečanac, pritožba Živca v tistem času še ni bila rešena, zato gre po njegovem mnenju za zlorabo položaja.

Po besedah odvetnika so Živca nato sistemizirali na novo delovno mesto višjega policijskega inšpektorja v sektorju uniformirane policije v Kopru z izgovorom, da je mesto šefa kriminalistov že zasedeno. "To ne more biti razlog in to je zakonsko sporno, zato smo se pritožili tudi na drugo premestitev," je prepričan Pečanac. Zadnji sklep o premestitvi je podpisal Matjaž Šinkovec.

Na koprski policijski upravi so pojasnili, da je Živec z mesta vodje kriminalistov moral oditi zaradi " učinkovitejšega oziroma smotrnejšega dela organa". Živcu pa pri vseh postopkih stoji ob strani tudi policijski sindikat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.