Slovenija
4 ogledov

"Zdravnica Bora Nekrepa je žrtev"

Zdravnica Zlatka Kanič, ki je skrbela za preminulega Bora Nekrepa. (Foto: Barbar Žurnal24 main
Zdravnica Zlatka Kanič je žrtev neurejenega sistema, pravi direktor direktorata za zdravstveno varstvo Janez Remškar.

Janez Remškar meni, da bi morali imeti v bolnišnicah sistem komunikacije, kako svojcem bolnikov, pri katerih so se pojavili zapleti, to sporočiti in se opravičiti.

Remškar je na današnji novinarski konferenci poudaril, da je bila njegova izjava na eni izmed komercialnih televizij, da je zdravnica Zlatka Kanič v primeru smrti Bora Nekrepa žrtev, izvzeta iz konteksta. Kot je poudaril, je omenjena pediatrinja žrtev sistema. "Ves čas govorim o sistemu," je poudaril.

Ko zdravnikovo znanje odpove
V slovenskem zdravstvu nimamo urejenega sistema, ki bi dežurnemu zdravniku zagotovil komunikacijo, kaj narediti, ko zdravnik ne ve natančno, kako ukrepati oziroma ni zagotovljenega protokola ravnanja zdravnika v takšnem primeru, ki pa bi potekal brez sramotenja, poniževanja in obsojanja. Prav tako nimamo urejenega sistema, ki bi instituciji takoj zagotovil korekten interni strokovni nadzor ter nalagal nujno opravičilo, izraz sočutja in pojasnitev svojcem ob kakršnem koli zapletu v roku 24 ur od zapleta, opozarja Remškar.

Vsak se lahko zmoti
Remškar je še poudaril, se lahko vsak zdravnik zmoti in zato ni primerno, da se ga vnaprej obtožuje. Hkrati pa je potrebno postaviti jasno ločnico med zmotami zdravnikov in zapleti, ki so možni v vsakem diagnostičnem in terapevtskem posegu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.