Slovenija
1 ogledov

Železnice bodo obstale

(Foto: Bobo) Žurnal24 main
4. novembra med 10. in 11. uro bodo vlaki stali, saj bodo zaposleni na železnicah stavkali.

S stavko bodo reprezentativni sindikati Slovenskih železnic opozorili lastnika, torej državo, da železnice zahtevajo resno obravnavo. Sindikati bodo razloge za stavko in stavkovne zahteve predstavili v četrtek na novinarski konferenci.

Sindikati so se priprav za izvedbo opozorilne stavke lotili že konec septembra, potem ko so kljub napovedi odpadla pogajanja s tedanjim vodstvom Slovenskih železnic. Sindikati so takrat poudarili, da je tedanji začasni generalni direktor družbe Aleš Tavčar – 1. oktobra je vodenje družbe prevzel Goran Brankovič – z odpovedjo vnaprej dogovorjenih pogajanj za rešitev problematike svetovalcev in ostalih ukrepov, ki jih vsebuje dogovor o varčevalnih ukrepih za izboljšanje poslovanja Slovenskih železnic, enostransko in brez utemeljenih razlogov prekinil socialni dialog.

Hkrati so sindikati ugotavljali, da je Tavčar zadnji dan svojega mandata nezakonito sprejel sklepe in dodatno nezakonito zaposlil zunanje kadre na pomembna vodstvena delovna mesta, pri čemer je nezakonito, brez kakršnih koli argumentov razrešil obstoječe vodstvene kadre. Spomnimo, da so vodjo službe za nepremičnine pri Slovenskih železnicah Borisa Zrimca zamenjali z Natašo Turšič, ki je na železnice prišla z Mestne občine Ljubljana.

Reprezentativni sindikati poudarjajo, da opozorilna stavka ni uperjena proti novemu generalnemu direktorju družbe Brankoviču, temveč bo izvedena v opozorilo vladi kot lastniku in njenim predstavnikom v nadzornem svetu družbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.