Slovenija
1 ogledov

Zgodovinska fotografija s Titana

Na fotografiji je viden odsev Sonca na severnem delu Titana. (Foto: Nasa) Žurnal24 main
Nasa je prvič doslej objavila fotografijo, na kateri je izven Zemlje vidna tekočina. Gre za jezero metana na luni Titan.

Fotografijo je posnela sonda Cassini, ki raziskuje Saturnovo največjo luno. Na njej je mogoče videti odsev Sonca na gladini jezera utekočinjenega metana. Jezero se imenuje Kraken Mare, pokriva pa okoli 400.000 kvadratnih kilometrov severne poloble Titana. Odsev jezera so Nasini strokovnjaki iskali kar pet let, vse od takrat, ko je Cassini začel krožiti okoli Saturna in njegovih lun. Že lani so sicer obstoj jezera na južni hemisferi lune dokazali z infrardeče tehnologije.

Skriva luna življenje?
Titan domišljijo vesoljskih strokovnjakov buri že dolgo časa, saj je znotraj Osončja verjetno edino nebesno telo poleg Zemlje, ki ima na površju tekočino. Sedaj so znanstveniki končno dobili tudi viden dokaz o tekočini. Titanovo ozračje je sicer tako kot Zemljino po večini sestavlja dušik. Prisotnost tekočine morda pomeni, da se je na luni razvila kakšna oblika življenja.

Na luni je sicer temperatura okoli minus 180 stopinj Celzija. Naslednji korak znanstvenikov je iskanje informacij o vremenu na Titanu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.