Slovenija
4888 ogledov

Zgroženi: V romsko naselje poslali redarja, sledilo je to...

V romskem naselju poškodovan redar.
Psihično in fizično nasilje nad občinskimi redarji se stopnjuje, v vedno več primerih pa se kaže izrazito osebna nastojenost posameznikov proti njim.

V Sindikatu občinskih redarjev Slovenije (SORS) so zgroženi nad novico, da je bil med opravljanjem nalog občinskega redarstva v romskem naselju Poganci poškodovan občinski redar. "Poudarjamo, da je vsako nasilje, še posebej storjeno zoper pooblaščene uradne osebe – občinske redarje, nesprejemljivo in ga je potrebno ostro obsoditi ter preganjati z vsemi pravnimi sredstvi. Ponovno se je izkazalo, na kar v SORS neprestano opozarjamo, da je delo občinskega redarja zahtevno, nevarno, nepredvidljivo in naporno ter žal s strani delodajalcev in države premalo cenjeno," so zapisali.

V romsko naselje poslali redarja, to se je zgodilo

Ugotavljajo, da se psihično in fizično nasilje nad občinskimi redarji stopnjuje, v vedno več primerih pa se kaže izrazito osebna nastrojenost posameznikov proti njim. 

Podobno se je torej zgodilo tudi v romskem naselju Poganci, ko je bil občinski redar pri izvajanju del in nalog občinskega redarstva telesno poškodovan. Po podatkih, s katerimi je seznanjen sindikat, je bil občinski redar s strani delodajalca napoten na intervencijo zaradi izvajanja del v območju javne ceste (prekop) ter ugotovil nepravilnosti in fotografiral dejansko stanje. Ko je zaključil postopek, je nastal spor in pozneje pretep med večjim številom prebivalcev naselja, eden izmed njih je v občinskega redarja vrgel dva kamna, ki sta ga zadela in lažje poškodovala, zato je poiskal medicinsko pomoč.

Sam v romsko naselje

SORS opozarja, da je delodajalec občinskega redarja napotil na intervencijo v romsko naselje kljub dejstvu, da je delo v patrulji opravljal sam. "Po mnenju SORS odrejanje zgolj enega občinskega redarja v patruljo ni ustrezno, saj je potrebno zasledovati varnost občinskega redarja pri izvedbi postopkov, kar je še toliko bolj pomembno, ko postopke izvaja en sam občinski redar, na kar SORS delodajalce stalno opozarja. Zaradi nepredvidljivosti dogodkov je z varnostnega vidika ustreznejša oblika dela patruljiranje, ki ga opravljata dva občinska redarja, kar ne nazadnje izhaja tudi iz pravil policijske stroke, ki se za izvajanje pooblastil občinskega redarstva uporabljajo. Če pa se na delo že razporedi samo en občinski redar, po mnenju SORS nikakor ni primerno, da se ga napoti na intervencijo v romsko naselje," so zapisali v odzivu. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 10
  • herman3 10:41 06.avgust 2024.

    Romi in migranti delajo kar hočejo, nihče pa jim nič ne more. Nas, ki plačujemo davke in se držimo reda, pa preganjajo za vsako malenkost. Zanimivo, da je država uperjena proti lastnim državljanom.

  • Ender3 10:40 06.avgust 2024.

    Zanimivo pa je, da ob tej problematiki posranci SDS niso ravno zgroženi..

  • manja53 10:37 06.avgust 2024.

    Pozabili so napisati, da imajo redarji mnogo manj pooblastil od policije, pa še ti jih imajo bore malo...