Šport
10721 ogledov

Ekskluzivno razkrivamo: argentinski zvezdnik si ureja slovensko državljanstvo!

Luciano Vicentin Volleyballworld
Argentinski odbojkar nam je po tekmi proti Sloveniji zaupal, da če bo šlo vse po načrtih, bo tudi sam kmalu postal Slovenec.

Slovenija si je z zmago v devetem krogu letošnje VNL lige narodov nad Argentino že zagotovila svoj prvi zgodovinski nastop na olimpijskih igrah v Parizu. Slovenski odbojkarji so z odlično predstavo v peklenskem vzdušju Stožic v zelo napeti tekmi s 3:0 premagali osmo reprezentanco sveta in si tako tudi po vseh teoretičnih matematičnih izračunih zagotovili vozovnico za Pariz.

Končni rezultat 3:0 pa je zelo varljiv, saj sta obe ekipi prikazali vrhunsko odbojko, naši odbojkarji pa so bili nekoliko bolj spretni v samih zaključkih nizov, ki so se končali s 25:23, 25:22 in 29:27. "Tekma je bila zelo napeta. Slovenija je igrala odlično. Tudi mi smo igrali zelo dobro, toda Slovenija je bila preprosto boljša," nam je po tekmi priznal eden najboljših argentinskih odbojkarjev, sprejemalec Luciano Vicentin.

"S tako igro moramo nadaljevati na naslednjih tekmah, saj se želimo uvrstiti na olimpijske igre, to je naš glavni cilj. Zaenkrat nam kaže dobro, a bi lahko bilo tudi dosti bolje. V lanski ligi narodov smo igrali z enako ekipo, istimi igralci in smo igrali dosti bolje. Letos smo morda izgubili nekaj tekem, ki jih ne bi smeli, a smo še vedno na dobri poti, da se uvrstimo na olimpijske igre," nam je pojasnil 25-letni sprejemalec, ki je blizu svojega prvega nastopa na olimpijskih igrah, saj sta izmed zadnjih štirih vozovnic dve že oddani Italiji in Sloveniji, Argentina pa je v boju s Kubo in Srbijo v daleč najboljši poziciji, da si zagotovi eno izmed preostalih dveh.

Luciano Vicentin | Avtor: Profimedia Profimedia

Vicentin je sicer v zadnjih letih redni član argentinske reprezentance, tako da zelo dobro pozna slovensko izbrano vrsto, saj se z njo redno srečuje v ligi narodov in na svetovnh prvenstvih, medtem ko je pri nemškem Friedrichshafnu dve leti delil slačilnico z Dejanom Vinčićem in eno z Žigo Šternom. Argentinec se je tako uspel dobro prepričati v kvaliteto naše reprezentance. "Slovenija ima zelo dobro reprezentanco. Kot ste rekli, sem z Vinčićem in Šternom igral za Friedrichshafen, ostale poznam z največjih tekmovanj. Imate odlične igralce, odlično ekipo, odlično vodstvo. Mislim, da vam lahko na olimpijskih igrah uspe nekaj velikega."

Argentina bo v primeru uvrstitve na olimpijske igre v Parizu branila bronasto medaljo z zadnjih olimpijskih iger. Vicentin takrat še ni bil član reprezentance, je pa zato takrat barve Argentine branil odlični Cristian Poglajen, odbojkar slovenskih korenin. Slišali pa smo, da naj bi tudi Vicentin imel slovenske korenine.

"Ja, res je. Priimek moje matere je Benedetič in izvira iz Slovenije. Prizadevam si celo za pridobitev slovenskega potnega lista. Delam na tem, a je veliko papirologije. Želim si postati Slovenec, saj sem po strani svoje matere Slovenec, njena družina prihaja iz Slovenije," nas je z razkritjem kar nekoliko presenetil odbojkar, ki je priznal, da sicer ne ve, iz katerega dela Slovenije prihaja družina njegove matere, a da se bo tudi o tem pozanimal.

Luciano Vicentin | Avtor: Profimedia Profimedia

Pa bi lahko MVP-ja zadnjega južnoameriškega prvenstva, ki vse od leta 2020 blesti pri najmočnejših evropskih klubih, kdaj videli tudi v dresu slovenske reprezentance? "To je težko reči. Trenutno se ne vidim, da bi kdajkoli zamenjal argentinski dres, ker gre za mojo deželo, mojo domovino. A Slovenija ima tudi brez mene odlično reprezentanco," nam je pojasnil odbojkar, ki se po letošnji sezoni seli iz polfinalista lige prvakov, turškega Ziraat Bankasi Ankare, k finalistu letošnje lige prvakov, poljskemu Jastrzebskemu Wegielu.

Vicentin nam je tudi priznal, da zaenkrat z izjemo odbojkarskih tekem še ni uspel obiskati domovine svoje matere, a da to namerava v prihodnosti spremeniti. "Zaenkrat še nisem bil v Sloveniji, z izjemo odbojkarskih tekem. A imam tu kar nekaj prijateljev iz mojega domačega mesta, ki zdaj živijo tu v Ljubljani. Tako sem jih uspel obiskati pred dvema letoma, ko je tu potekalo svetovno prvenstvo. Bilo je zelo lepo, prelepa dežela, v prihodnosti si jo želim bolje spoznati."

Odlični argentinski sprejemalec nam je za konec še zaupal, da se zaenkrat tudi še ni uspel naučiti nobene slovenske besede, saj je imel že dovolj težav s tem, da se nauči pravilne izgovorjave materinega priimka. Morda pa ne bi bila slaba ideja, da se nauči besedila Zdravljice. Mu morda v prihodnosti pride še prav, če se kdaj odloči nositi dres s slovenskim grbom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:36 19.junij 2024.

    Včasih so bežali v argentino-obljubljeno deželo,zdaj se vračajo da zaserjejo še to

Sorodne novice