Šport > Euro 2024
961 ogledov

Italija klonila po avtogolu

Riccardo Calafiori Epa
Španija po zmagi nad Italijo že napredovala v izločilne boje.

Nogometna reprezentanca Španije si je kot prva že zagotovila napredovanje v izločilne boje na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Španci so v Gelsenkirchnu v tekmi 2. kroga skupine B premagali Italijo z 1:0 (0:0)

Španija in Italija sta v medsebojni tekmi zaokrožili drugi krog skupine B, ki sta ga v sredo začeli Hrvaška in Albanija. Glede na razplet te tekme (1:1) je bilo jasno, da bi si lahko danes ena od ekip z zmago že zagotovila napredovanje v izločilni del. Na koncu je Špancem po precej boljši predstavi to tudi uspelo.

Španija ima zdaj šest točk, Italija ostaja pri treh, Hrvaška in Albanija imata po eno. V zadnjem krogu bosta v ponedeljek igrali Albanija in Španija ter Hrvaška in Italija.

Španci so se z zmago tudi oddolžili Italiji, aktualni prvakinji s prejšnjega Eura, za poraz v polfinalu pred tremi leti v Londonu. Tokratna tekma je imela tudi nekaj slovenskega pridiha, saj jo je vodila slovenska sodnika ekipa na čelu s Slavkom Vinčićem ter pomočnikoma Tomažem Klančnikom in Andražem Kovačičem.

Španija je bila v prvem polčasu precej boljši tekmec. Italija je bila povsem neopazna, vratar Gianluigi Donnarumma je imel polne roke dela. Vroče je bilo prvič že v drugi minuti, ko je z glavo za las nenatančno meril Pedri, pa potem v deseti, ko je po podaji Alvara Morate le za malo z glavo zgrešil še Nico Williams. Ta je bil kasneje izbran za igralca tekme.

Nico Williams | Avtor: Profimedia Profimedia

Morata je imel novo priložnost v 24. minuti, ko je udaril z desne strani, Donnarumma pa je poskus ubranil. Nekaj minut zatem je od daleč poskusil še Fabian Ruiz, žoga pa je zletela tik ob vratnici. Za Italijo je šele ob koncu prvega dela prvič zapretil Federico Chiesa, a je šla žoga precej mimo vrat.

Pritisk Španije se je nadaljeval tudi v drugem polčasu. V 52. minuti je Pedri meril s kašnih sedmih metrov, a tudi takrat za las nenatančno.

Kar so zapravili Španci, so nato v lastno mrežo spravili kar Italijani. V 55. minuti je Williams podal z leve, Morata je žogo podaljšal pred gol, tam pa je na dveh metrih v koleno zadela Riccarda Calafiorija in se odbila v gol.

Minimalno vodstvo bi lahko Španci povečali v 60. minuti, a je bil Lamine Yamal le za las nenatančen od daleč, še bližje drugemu zadetku pa je bila furija v 71. minuti, ko je Williams z roba kazenskega prostora žogo poslal v prečko.

Italijani so oživeli šele ob koncu tekme in nekajkrat zapretili, a pred vrati Unaia Simona ni bilo posebej nevarno. Španija je po drugi strani nadzirala potek tekme, zdržala zadnji nalet Italije, tudi z Donnarummo v nasprotnem kazenskem prostoru v sodnikovem dodatku ob zadnjem kotu Italije, in kljub na videz minimalni zmagi na koncu zasluženo prišla do treh točk.

Lestvica:
1. Španija        2   2  0  0  4:0  6
2. Italija        2   1  0  1  2:2  3
3. Albanija       2   0  1  1  3:4  1
4. Hrvaška        2   0  1  1  2:5  1

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice