Šport > Euro 2024
7058 ogledov

Slovenci zavzeli Stuttgart: Siva pot, Čebelice, Židana marela in ... Šeško's on fire!

EURO2024
1/69
Saša Despot V Stuttgartu so odmevali slovenski napevi.
V soboto popoldne se je prestolnica dežele Baden-Württemberg napolnila s slovenskimi navijači, ki so še enkrat več pokazali, da so eni najboljših v Evropi.

Ljubitelji nogometa s(m)o pogosto impresionirani nad vzdušjem, ki ga znajo pričarati južnoameriški, pa tudi grški, turški, srbski navijači. A pozabljamo, da znamo tudi na sončni strani Alp odlično spodbujati ekipo, pokazati svoje barve in se pri tem dobro zabavati.

Še en pokazatelj tega je bilo dogajanje v navijaški coni Schlossplatz v Stuttgartu, ki bo danes ob 18. uri gostil srečanje med Slovenijo in Dansko v okviru skupine C. Dopoldne je bilo v mestu opaziti precej več rdečih danskih kot belih in modrih slovenskih dresov, popoldne se je slika začela spreminjati.

Na poti od Stuttgart Arene proti Schlossplatzu so še vedno prevladovali Danci, pred vhodom v navijaško cono, kjer so obupani hrvaški privrženci na velikem platnu gledali poraz svojih ljubljencev proti Španiji, pa so se vse bolj slišale slovenske pesmi. 

Vzdušje med Slovenci in Danci še zdaleč ni bilo sovražno. Ob številnih mizah so se navijači pomešali med seboj in skupaj nazdravljali. Oboji so napovedovali zmago svoje ekipe, le 47-letni Emil je bil drugačnega mnenja. "Tekma se bo končala z 2:2. V drugem kolu boste vi premagali Srbe, mi pa Angleže. Na koncu bomo oboji napredovali," je smelo dejal visokorasli severnjak.

Kolesarsko rivalstvo

Danci so nekajkrat zapeli pesem, posvečeno svojemu kolesarskemu asu Jonasu Vingegaardu, toda s slovenske strani so kmalu dobili odgovor v zvokih vzklikov za Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja

Nato pa so slovenski navijači prevzeli pobudo. Na Schlossplatzu se jih je zbiralo vse več in več. Večina jih je pripotovala z osebnimi avtomobili in kombiji, vozili so se od šest do osem ur, saj so predvsem v Avstriji nastajali zastoji. Večja skupina Slovencev se je zbrala pri enem od šankov in postopoma vse bolj rasla.

Sprva so močno zadoneli znani nogometni navijaški napevi, tudi himna evropskega prvenstva iz leta 2000 v izvedbi Pera Lovšina, Zorana Predina in Vlada Kreslina - Slovenija gre naprej! Kmalu je zadonela priredba slovite pesmi Freed from desire, ki jo v slavo različnih nogometašev pojejo mnogi navijači širom sveta, pri nas pa je glavna napadalna zvezda seveda Benjamin Šeško. "Your defence is terrified, Šeško's on fire! (Vaša obramba je prestrašena, Šeško je vroč!, op. a.)", je odmevalo. Podjetni gostinec je prepoznal priložnost in kmalu zavrtel glasbeno spremljavo za ta napev in slovenski navijaški zbor je seveda ponovil vajo.

Nato so prišle na vrsto še spevne pesmi, ki jih zna zapeti večina Slovencev. Sprva seveda Židana marela, kmalu zatem Siva pot, manjkale niso niti Čebelice in V dolini tihi. Mimoidoči navijači Albanije, Italije in Hrvaške so se ozirali proti razigranim Slovencem, ki so bili tudi pod budnim očesom policistov, a potrebe po posredovanju ni bilo.

Zanimiv detajl se je zgodil, ko sta mimo skupine glasnih Slovencev prišla dva policista na konjih. Malce v šali, malce zares so jima namenili vzklike: "Malo vas je, malo vas je, pi**ice!" Istega napeva so bili deležni tudi danski navijači. Resda jih je bilo skupno najbrž še vedno več kot Slovencev, a da bi jih preglasili, jih je bilo najbrž res premalo. 

Slovenska navijaška invazija se v nedeljo še stopnjuje, saj bodo mnogi v Stuttgart pripotovali tik pred srečanjem. Varovanci Matjaža Keka bodo imeli na tribunah podporo iz okoli 20.000 grl z dobro ogretimi in glasilkami.

Slovenija je po številu prebivalcev najmanjša država na letošnjem evropskem prvenstvu, a po glasnosti navijačev tega nikakor ne bi mogli trditi.

Utrinke navijaškega rajanja v Stuttgartu si lahko ogledate v priloženi fotogaleriji na začetku članka.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice