Šport > Euro 2024
1489 ogledov

Takšno je stanje pred tekmami zadnjega kroga po skupinah

EURO2024 Saša Despot
Zadnji krog skupinskega dela EP bo dal številne odgovore.

Nogometno evropsko prvenstvo v Nemčiji je pred zadnjim krogom skupinskega dela. V tem mora pasti še veliko odločitev, tudi to, ali bo Slovenija pod vodstvom selektorja Matjaža Keka po torku in tekmi z Angleži potovala domov ali bo podaljšala bivanje v svoji bazi v Wuppertalu.

Za zdaj so si preboj v osmino finala zagotovile zgolj Nemčija, Španija in Portugalska. Nemci so ena tistih reprezentanc, ki so pred EP veljale za enega favoritov in to vlogo tudi zaradi vzorčnih predstav poslavljajočega se vezista Tonija Kroosa upravičujejo.

Nemci imajo v skupini A šest točk po zmagah nad Škotsko in Madžarsko, blizu napredovanju je tudi Švica s štirimi točkami, Škoti in Madžari tudi še niso odpisani, saj se v izločilne boje ob prvo- in drugouvrščenih uvrstijo tudi štiri najboljše tretjeuvrščene ekipe.

Tudi v skupini B bo zadnji krog odločal o še enem oziroma dveh potnikih med 16. Španci že imajo zagotovljen preboj po zmagah nad Hrvaško in Italijo, imajo šest točk, Italija je pri treh, Albanija in Hrvaška pa imata po eno točko. V zadnjem krogu skupine se bodo Albanci pomerili s Španci, branilci naslova Italijani pa s Hrvati.

Euro 2024, Hrvaška - Albanija | Avtor: Epa Epa

Zadnji krog bo o marsičem odločal tudi v skupini C, v kateri so za zdaj v najboljšem položaju Angleži s štirimi točkami, Danci in Slovenci imajo po dve, Srbi pa eno točko. Scenarijev za razplet v skupini je obilo. S slovenskega vidika je jasno eno: če Slovenija v torek ob 21. uri v Kölnu premaga Anglijo, se bo prvič v zgodovini uvrstila v izločilne boje velikega tekmovanja.

So pa v igri še druge različice, tudi točka bi ob ugodnih razpletih v drugih skupinah lahko bila že dovolj. "Mi se s tem ne obremenjujemo. Štab še lahko razmišlja o tem, igralci pa ne, tako da pred tekmo brez matematike," je poudaril pomočnik selektorja Boštjan Cesar.

Vse štiri reprezentance so v igri tudi v skupini D, v zadnjem krogu bosta prav tako v torek na vrsti tekmi Nizozemska - Avstrija in Francija - Poljska. Pri tem po prikazanem najslabše kaže Poljakom, ki so še brez točk, medtem ko imata Nizozemska in Francija po štiri, Avstrija, ki je posebej proti Poljakom pokazala dober nogomet, pa tri točke.

Čisto vse pa je mogoče v skupini E, kjer imajo vse reprezentance po dveh krogih po tri točke. V zadnjem krogu bodo Slovaki igrali proti Romunom, Ukrajinci pa proti Belgijcem. Slednji so favoriti skupine, vendar zasedba Serhija Rebrova premore dovolj kakovosti, da se z zadnjega prebije na mesto, ki pelje v osmino finala. A pri tem bodo imeli kakšno besedo tudi še Slovaki in Romuni.

Eni redkih, ki bodo zadnji krog skupinskega dela pričakali sproščeno, so Portugalci, ki imajo v skupini F šest točk. Ti upravičujejo vlogo enega od favoritov, kljub skoraj 40 letom vidno vlogo pri njih igra še vedno Cristiano Ronaldo, ki je obdan s kopico nadarjenih in že uveljavljenih soigralcev. Na osmino finala pa ob njih upajo v taborih Turčije, Češke in debitantke Gruzije. Turki so pri treh točkah, Čehi in Gruzijci pa pri eni. Najtežje delo čaka prav slednje, saj jih v zadnjem obračunu v sredo čakajo Portugalci.

A tudi v tej skupini je še v igri dejstvo, da se iz skupine prebije tudi ekipa, ki bo na tretjem mestu. Za zdaj na tej lestvici tretjeuvrščenih vodi Avstrija pred Slovaško (obe po 3 točke) in Slovenijo (2), četrti so Albanci, peti in šesti pa Čehi in Škoti (vse po 1).

EURO2024 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na EP o razvrstitvi v skupinah najprej sicer odloča število točk, nato razlika v danih in prejetih golih med ekipama ali ekipami z enakim številom točk ter večje število doseženih golov na medsebojnih tekmah.

Če še po teh kriterijih ni določeno, kdo napreduje, pa sledi še boljša skupna razlika v danih in prejetih zadetkih, več doseženih golov v skupini, disciplinska lestvica, torej število rumenih in rdečih kartonov, ter na koncu koncev uvrstitev v kvalifikacijah za to EP. V primeru, da bi se v tem znašla Nemčija, ki ni igrala kvalifikacij, pa bi odločal žreb.

Kakorkoli - Slovenci lovijo prve izločilne boje v zgodovini, četrtič igrajo na velikem tekmovanju po EP 2000 ter SP 2002 in 2010. Če bi bili prvi v skupini C, bi 30. junija osmino finala igrali v Gelsenkirchnu proti tretjeuvrščeni ekipi iz skupin D, E ali F, za zdaj so to Avstrija, Slovaška in Češka.

Če bodo drugi, bodo 29. junija v Dortmundu igrali proti zmagovalcu skupine A, torej najverjetneje Nemcem, če pa bodo eni od štirih najboljših tretjeuvrščenih, pa jih 2. julija čaka boj z najboljšim iz skupine E v Münchnu ali 1. julija v Frankfurtu s Portugalsko.

Velja omeniti tudi to, da kljub številnim zvezdnikom na prvenstvu za zdaj nihče posebej ne izstopa po statistiki, med strelci, denimo, so s po dvema zadetkoma na vrhu Nemec Jamal Musiala, Slovak Ivan Schranz in Gruzijec Georges Mikautadze.

Med podajalci pa prav tako s po dvema podajama za zdaj prednjačita Nizozemec Nathan Ake ter Romun Dennis Man. V slovenski vrsti sta oba zadetka doslej dosegla bočna branilca Erik Janža in Žan Karničnik, podajo pa je vpisal Timi Max Elšnik.

EURO2024 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice