Šport > Euro 2024
619 ogledov

Zgodovinsko za Gruzijo, Portugalska ob nesebičnem Ronaldu zmlela Turčijo

Patrik Schick Epa
Gruzijci in Čehi brez zmagovalca, Portugalci s 3:0 premagali Turke

Nogometni reprezentanci Gruzije in Češke sta se v tekmi drugega kroga skupine F na evropskem prvenstvu v Hamburgu razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:0). Obe ekipi sta s tem prišli do prve točke na tem turnirju, Gruzijci tudi do prve na evropskih prvenstvih.

V sploh prvem medsebojnem obračunu teh dveh ekip so v prvem delu večinoma igrali le Čehi, a so Gruzijci povedli z golom v sodnikovem dodatku, ko je najstrožjo kazen izkoristil Georges Mikautadze. Tudi v drugem so bili Čehi precej boljši tekmec, izenačil pa je Patrik Schick.

Češki nogometaši so hitro nakazali, v katero smer se bo današnji dvoboj odvijal. Že v tretji minuti se je z dvojno obrambo izkazal gruzijski vratar Giorgi Mamardašvili, najprej je zaustavil strel Adama Hložeka, nato še Ladislava Krejčija. Le minuto zatem je bil znova na pravem mestu, takrat ob strelu z glavo Schicka.

Gruzija je v večini prvega polčasa bolj malo prihajala do vrat tekmeca, Čehi so na igrišču povsem zagospodarili, po dobrih 15 minutah je bilo v strelih 9:0 za Češko. Češka dominacija je prinesla tudi zadetek, a je bil ta dosežen na nepravilen način. Hložek se je znašel sam pred Mamardašvilijem, ki je njegov strel ubranil, žoga pa se je od napadalčeve glave in nato roke odbila v mrežo, tako da je bil gol po posredovanju Vara razveljavljen.

Nekaj minut zatem je Hložek poslal nov strel v naročje gruzijske številke ena, za tem pa se je tempo na dvoboju pošteno umiril. A čeprav so v prvem polčasu prevladovali Čehi (streli 12:2 po uradni statistiki), so tik pred odmorom na svoj račun prišli Gruzijci.

Sploh prvo resnejšo priložnost je imel Guram Kašia v sodnikovem dodatku, ko je sam prišel pred Jindricha Staneka, a je ta Češko še obdržal v igri. Iz te akcije so Gruzijci vseeno dobili 11-metrovko, z roko je v kazenskem prostoru igral Robin Hranač. Najstrožjo kazen je za presenetljivo vodstvo Gruzije izkoristil Mikautadze.

Georges Mikautadze | Avtor: Profimedia Profimedia

Drugi del se je nadaljeval v enakem slogu kot je potekal prvi, čeprav so v uvodu Gruzijci še pokazali nekaj energije. V 57. minuti je protinapad zaključil Anzor Mekvabišvili, a je žoga zletela mimo leve vratnice Čehov. So pa slednji spet prevzeli pobudo in lovili izenačenje.

Nanj niso čakali predolgo. V 59. minuti je po kotu Vladimirja Coufala z glavo Ondrej Lingr zadel vratnico, akcijo pa je dobro spremljal Schick, ki je žogo s prsmi potisnil v mrežo. Tudi zatem so bili Čehi boljši tekmec, Krejči je z glavo nevarno meril mimo gola, Mamardašvili pa je ubranil strel z razdalje Mateja Juraseka.

Čehi so še naprej oblegali vrata Gruzijcev (streli na koncu 26:5), slednji so tu in tam poskušali iz protinapadov. Tudi Mojmir Chytil je bil z glavo nenatančen, nato je Mamardašvili ubranil strel Lingrja in do konca se izid ni več spremenil, čeprav so Gruzijci v zadnji akciji krenili v protinapad tri na ena, a Saba Lobjanidze ni bil natančen.

Portugalska že napredovala

Portugalska je premagala Turčijo s 3:0 (2:0). Za Portugalce je to druga zmaga na turnirju, s katero so si tudi priigrali nastop v osmini finala. Turki so doživeli prvi poraz.

Uvodoma so pobudo prevzeli Portugalci, že v drugi minuti je Cristiano Ronaldo poskušal z volejem, a Altay Bayindir ni imel težkega dela. V šesti minuti je bilo vroče tudi pred golom Portugalske, a se je slabo odrezal Kerem Aktürkoglu, saj žoge ni najbolje zadel. Zatem je nov Ronaldov poskus z glavo iz težkega položaja zletel mimo vrat.

Portugalci so še naprej kazali več želje po zadetku, terensko premoč pa so kronali v 21. minuti. Rafael Leao je krenil po levi strani, našel Nuna Mendesa, ta je žogo poslal v kazenski prostor, kjer je Bernardo Silva premagal nemočnega Bayindirja.

Bernardo Silva | Avtor: Profimedia Profimedia

Turki v prvem delu niso bili pretirano nevarni pred portugalskim golom, so bili pa zato toliko bolj pred svojim. Napad Portugalske je že splaval po vodi, Turki so dobili žogo, potem pa je prišlo do nesporazuma med Sametom Akaydinom in Bayindirjem, branilec je žogo mimo svojega vratarja poslal v mrežo za 2:0.

Turki so se po avtogolu malenkost prebudili, Diogo Costa je ubranil nov poskus Aktürkogla. Portugalci so pred odmorom vnovič prevzeli pobudo, nenatančna sta bila Bruno Fernandes in Ronaldo, medtem ko je Costa posredoval ob strelu Orkuna Kökcüja.

V začetku drugega polčasa so Portugalci držali žogo in še naprej nadzorovali ves potek dvobja. Po poskusu Yusufa Yazicija, ki je končal v naročju portugalskega vratarja, pa so slednji dokončno potrdili zmago. Ruben Neves je z lepo dolgo podajo razrezal turško obrambo, Ronaldo in Fernandes pa sta sama prišla pred Bayindirja, tako da jima ni bilo težko zaključiti napada. Ronaldo je nesebično podal do Fernandesa.

V nadaljevanju je tempo nekoliko upadel, tu in tam sta ekipi še imeli kakšno priložnost, a nič resnejšega. Pri Turkih z razdalje ni bil natančen Kenan Yildiz, pri Portugalcih vnovič Ronaldo. Tako je tekma minevala vse do konca s še nekaj polpriložnosti na obeh straneh, Portugalci pa so precej mirno zadržali lepo prednost.

Lestvica:
1. Portugalska    2   2  0  0  5:1  6
2. Turčija        2   1  0  1  3:4  3
3. Češka          2   0  1  1  2:3  1
4. Gruzija        2   0  1  1  2:4  1
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice