Šport > Kolesarstvo
831 ogledov

Roglič brez pritiska na rdečo majico, etapa mlademu Špancu

Primož Roglič Epa
Španec Pablo Castrillo (Kern Pharma) je postal zmagovalec 12. etape dirke po Španiji. Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) je tokrat varčeval z močmi in se ni odločil za napad na nosilca rdeče majice Ben O'Connorja (Decathlon AG2R).

Španski kolesar Pablo Castrillo (Kern Pharma) je zmagovalec 12. etape dirke po Španiji. Na trasi od Ourenseja do Manzanede (137,5 km) je bil najboljši iz ubežne deseterice.

V ozadju med najboljšimi ni prišlo do napadov in posledično tudi ne razlik. Slovenski as Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) je ostal na drugem mestu.

Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

V težko nadzorovanem začetku kratke etape so kolesarji potrebovali dobrih 40 km za vzpostavitev ubežne skupine desetih kolesarjev. Ti so nato ob počasnem ritmu v glavnini, ubežnikom je dovolila deset minut naskoka, lahko tudi obračunali za etapno zmago.

Napadi med ubežno deseterico so se vrstili eden za drugim, najtežja zadnja dva kilometra pa je Castrillo začel z okoli 30 sekundami naskoka pred četverico zasledovalcev. Ker je bilo v ozadju preveč spogledovanja pred zadnjimi skoki, je 23-letnik iz Jace zadržal prednost.

Do drugega mesta je prišel Britanec Max Poole (DSM-firmenich PostNL) z zaostankom osmih sekund, tretji je bil Španec Marc Soler (UAE Team Emirates), ki je zaostal 16 sekund.

Za Castrilla je bila to prva zmaga v karieri, s čimer je tudi ekipi Kern Pharma prikolesaril največjo zmago v karieri. Triindvajsetletnik je letos dirkal tudi na slovenski pentlji in tam v skupnem seštevku zasedel peto mesto.

"Vsega še nisem dojel. To je izjemna zmaga, neverjetno. To zmago posvečam celotni ekipi in družini ter še posebej nekdanjemu predsedniku ekipe Manolu Azconi," je za organizatorje zgodovinsko prvo zmago za ekipo in nedavno smrt nekdanjega predsednika te ekipe pospremil Castrillo.

Pablo Castrillo | Avtor: Epa Epa

"V prvih 30 km je bilo težko vzpostaviti beg, v njem pa so se znašli sami močni kolesarji. Bilo je kar nervozno ob koncu, a odločil sem se za napad po ravnem delu. Bilo je nekaj mencanja v ubežni skupini, zato sem se odločil za napad," je še dejal po napadu deset kilometrov pred koncem zadnjega vzpona na Manzanedo (15,9 km/4,7 %).

V ozadju pravega pritiska na ekipo vodilnega kolesarja Avstralca Bena O'Connorja (Decathlon AG2R) ni bilo. Tudi ob večjih naklonih v zadnjih dveh kilometrih ni prišlo do napadov, zato so razlike v seštevku ostale enake.

Ben O'Connor | Avtor: Profimedia Profimedia
O'Connor ima še naprej 3:16 minute naskoka pred Rogličem, Španec Enric Mas (Movistar) pa na tretjem mestu zaostaja 3:58 minute.

"Začetek je bil zelo zahteven, nato pa smo nadzorovali dirko in na zadnji vzpon narekovali dokaj močan ritem, ki ni dopuščal preveč agresivnega dirkanja. Dobro sem se počutil danes. Nikoli nisem izgubil samozavesti, le razočaran sem bil, ker nisem verjel vase ob zelo zahtevnem koncu včerajšnje etape. Vendar prihaja še dovolj pomembnih etap v boju za končno zmago," je za organizatorje dejal O'Connor.

V petek bo na sporedu zahtevna gorska etapa od Luga do Puerto de Ancaresa. Kolesarji bodo morali v zadnjih dobrih 25 km najprej premagati Puerto de Lumeras (6,6 km/6 %) z bonifikacijami na vrhu in zaključni klanec na vrh Ancaresa (7,5 km/9,3 %).

* Izidi, 12. etapa, Ourense - Manzaneda (137,5 km):
 1. Pablo Castrillo (Špa/Kern Pharma)                3:36:12
 2. Max Poole (VBr/DSM-firmenich PostNL)              + 0:08
 3. Marc Soler (Špa/UAE Team Emirates)                  0:16
 4. Mauro Schmid (Švi/Jayco AlUla)                      0:23
 5. Jhonatan Narvaez (Ekv/Ineos Grenadiers)             0:34
 6. Mauri Vansevenant (Bel/Soudal Quick-Step)           0:40
 7. Harold Tejada (Kol/Astana Qazaqstan)                0:49
 8. Carlos Verona (Špa/Lidl-Trek)                       1:03
 9. Louis Meintjes (JA/Intermarche-Wanty)               1:14
10. Oscar Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)              1:52
...
14. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2R)                   6:29
18. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)     isti čas
...

- skupni vrstni red (12/21):
 1. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2R)               47:37:35
 2. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)       + 3:16
 3. Enric Mas (Špa/Movistar)                            3:58
 4. Richard Carapaz (Ekv/EF Education-EasyPost)         4:10
 5. Mikel Landa (Špa/Soudal Quick-Step)                 4:40
 6. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)             5:23
 7. Florian Lipowitz (Nem/Red Bull-BORA-hansgrohe)      5:29
 8. Adam Yates (VBr/UAE Team Emirates)                  5:30
 9. Felix Gall (Avt/Decathlon AG2R)                 isti čas
10. George Bennett (Avs/Israel-Premier Tech)            5:46
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice