Šport > Kolesarstvo
897 ogledov

Nova velika priložnost za Primoža Rogliča

Primož Roglič Profimedia
Roglič ima že danes novo priložnost za zmanjšanje zaostanka za rdečo majico.

Kolesarje na dirki po Španiji danes čaka nova razgibana 12. etapa, ki jih bo popeljala na vsega 137,4 km dolgo pot od Ourenseja do Manzanede. Zanimiv bo predvsem ciljni vzpon, na katerem bo imel slovenski as Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) novo priložnost, da zmanjša zaostanek v boju za rdečo majico za vodilnim Avstralcem Benom O'Connorjem (Decathlon AG2R La Mondiale).

Roglič se v 12. etapo podaja kot drugi v skupni razvrstitvi španske pentlje, a je v boju za rdečo majico v torek O'Connorju odščipnil 37 sekund. Ker bo danes na sporedu etapa podobnega sloga, bo to nova priložnost za 34-letnega Kisovčana, da zmanjša zaostanek. Avstralec ima zaenkrat še 3:16 minute naskoka pred Rogličem, tretji pa je po torkovi etapi Španec Enric Mas (Movistar), ki zaostaja 3:58 minute in vsaj zaenkrat ob Rogliču kaže najkonstantnejše in najkvalitetnejše predstave.

Trasa 12. etape Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Kolesarji bodo sicer danes morali opraviti z nekaj manjšimi vzponi, najtežji del pa jih čaka prav pred koncem, saj se bodo na cilj povzpeli na gorsko postajo Manzaneda. Zadnji kategoriziran vzpon je dolg 15,4 km s povprečnim naklonom 4,7 odstotka vse do ciljne črte na 1488 m nadmorske višine.

Čeprav je kategoriziran le zaključni vzpon (1. kategorije), je etapa vse prej kot ravninska. Kolesarji se bodo povzpeli za več kot 3000 višinskih metrov, vmes pa prečkali številne krajše vzpone. Že v prvih 20 kilometrih preizkušnje kolesarje nemudoma pričakata dva vzpona (3 km, 7,9 % in 2,9 km, 5,8 %), trasa etape pa se tudi v nadaljevanju ves čas vzpenja in spušča. Naslednji vzponi tako kolesarje pričakajo po 50 kilometrih (700 m, 8,1 %), po 66 kilometrih (2,5 km, 4,7 %), po 74 kilometrih (2,9 km, 6,9 %) ter 103 kilometrih (4,1 km, 4,2 %).

Do obračuna za etapno zmago ter med najboljšimi kolesarji skupnega seštevka pa bo zagotovo prišlo na 15,4-kilometrskem vzponu do Manzanede ob 4,7-odstotnem naklonu. Največje razlike bi se morale ustvariti v zadnjih 2,5 kilometrih, ko se naklonina vrti med sedmimi in osmimi odstotki. Zadnjih 400 metrov je sicer precej položnih, saj se vzpon zaključi s 3,2-odstotno naklonino.

Trasa 12. etape Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

12. etapa sicer velja za etapo, na kateri so možni številni razpleti. Glavnina bi prav lahko pustila ubežnikom, da si privozijo ogromno prednost ter obračunajo med sabo za zmago, medtem ko se bo v ozadju bil boj med favoriti za skupno zmago, prav lahko pa bi najmočnejše ekipe dirke nadzorovale dogajanje, narekovale visok tempo ter poskrbele, da se najmočnejši kolesarji španske pentlje udarijo tudi za etapno zmago.

V primeru, da bodo ekipe želele narekovati dovolj peklenski tempo, da pred zaključnim vzponom utrudijo določene favorite za skupni seštevek, se med favorite za etapno zmago seveda uvršča kolesarje, kot so Roglič, Mas, Richard Carapaz (EF Education-EasyPost), Adam Yates (UAE Team Emirates) in Mikel Landa (Soudal-QuickStep).

V primeru uspešnega pobega pa se med glavnimi favoriti za etapno zmago omenja kolesarje, kot so Brandon McNulty, Jay Vine, Marc Soler (vsi UAE Team Emirates), Einer Rubio (Movistar), Matthew Riccitello (Israel-Premier Tech), Attila Valter (Visma-Lease a Bike), Sam Oomen (Lidl-Trek), Harold Tejada (Astana Qazaqstan) ter Max Poole in Gijs Leemreize (oba dsm-firmenich).

Smučarsko postajo na Manzanedi je Vuelta sicer obiskala le enkrat, ko je leta 2011 legendarni David Moncoutié slavil po uspešnem begu ter z več kot minutno prednostjo premagal Beñata Intxaustia in Luisa Leóna Sáncheza, ki sta bila prav tako del bega.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 11:39 29.avgust 2024.

    Če bo vse po planu, bo po današnji etapi prednost še razpolovil!!!

Sorodne novice