Šport > Kolesarstvo
6037 ogledov

Roglič napadel na zadnjem vzponu in rdeči majici vzel več kot pol minute

Primož Roglič Profimedia
Enajsta etapa dirke po Španiji se je končala z irskim zmagoslavjem, v boju za skupni seštevek pa s slovenskim.

Enajsta etapa Vuelte je zaradi profila trase  ponujala novo priložnost za napad na nosilca rdeče majice Bena O'Connorja (Decathlon AG2R). Ta je imel pred Primožem Rogličem (Red Bull - BORA - hansgrohe) 3:53 minute naskoka, tretji Ekvadorec Richard Carapaz (EF Education - EasyPost) je zostajal 4:32.

Pred kolesarji so bili štirje kategorizirani vzponi, napadi na Avstralca pa so se pričakovali predvsem na vzponu na Cruxeiras. Tega bodo začeli okoli 11 km pred ciljem, dolg pa je slabe tri kilometre s povprečnim naklonom devet odstotkov. Nato sledi slabih pet kilometrov spusta in še nekaj km do cilja. Rogliču bi lahko kratek in strm zadnji vzpon zelo ustrezal, na roko pa mu ni šlo, da na koncu klanca ni bilo ciljne črte.

V živo:

  • 95 km do cilja: Najbolj aktiven je bil na začetku etape Victor Campenaerts (Lotto Dstny), kasneje se mu je priključila večja skupina, med njimi je bil za favorite v generalni razvrstitvi še najbolj nevaren Francoz Guillaume Martin (Cofidis), ki si je v dosedanjih etapah privozil malce manj kot 12 minut in pol zaostanka. V glavnini tako niso bili pretirano zaskrbljeni. Prdnost je bila nekaj manj kot tri minute.
     
  • 93 km do cilja: Na tleh se je znašel Carapaz, ki je padel na svoj desni bok. Vrnil se je na kolo.
     
  • 85 km do cilja: Na vrh drugega vzpona je osamljen prišel Xandro Meurisse (Alpecin - Deceuninck), ki si je pred okoli 30 zasledovalci privozil dobro minuto naskoka, pred glavnino pa malce več kot pet minut. V zasledovalni skupini so bili trije Rogličevi pomočniki, priključil pa se ji je tudi George Bennett (Israel - Premier Tech), ki je prevzel vlogo najnevarnejšega kolesarja za favorite. Novozelandec je imel pred etapo malce manj kot deset minut zaostanka za O'Connorjem.
     
  • 65 km do cilja: Situacija na cesti se v zadnjih 20 kilometrih ni veliko spremenila. V glavnini, ki je zaostajala šest minut, so na čelu vozili kolesarji ekipe Decathlon AG2R.
     
  • 54 km do cilja: Meurisse se je še zadnjič začel vzpenjati na Puerto Aguasantas. Imel je skoraj minuto in pol prednosti pred zasledovalci. Še dodatnih pet minut je zaostajala skupina z najboljšimi v skupnem seštevku.
     
  • 42 km do cilja: Belgijec je imel 48 sekund prednosti pred skupino z Bennettom. Ta si je pred glavnino privozil že šest minut naskoka in se virtualno že povzpel na tretje mesto.
     
  • 32,5 km do cilja: Zasledovali so ujeli Meurisa. Glavnina je zaostajala 5:18, tempo so začeli narekovati pri Movistarju.
     
  • 27 km do cilja: Iz vodilne skupine sta izpadla kolesarja ekipe Red Bull - BORA - hansgrohe Patrick Gamper in Nico Denz. Vprašanje je bilo, ali nista zmogla tempa, ali pa je Roglič na zadnjem vzponu pripravljal presenečenje in je računal tudi na pomoč omenjenega dvojca.
     
  • 20 km do cilja: Gamper in Denz sta se priključila glavnini. Ta je še vedno zaostajala 5:10.
     
  • 11 km do cilja: Začel se je vzpon na Puerto Cruxeiras. Ubežniki so ga začeli s prednostjo peti minut in treh sekund. Vodilna skupina se je v boju za etapno zmago povsem razbila. Na čelu je tempo najprej diktiral Campenaerts, kasneje so se naprej odpeljali Carlos Verona (lidl - Trek), Filippo Zana (Jayco – AlUla) in Urko Berrade (Kern Pharma).

    V glavnini so na čelo stopili kolesarji Red Bulla. Roglič je nato napadel, sledil mu je le Enric Mas (Movistar).
     
    Tik pred vrhom so se dvojcu priključili še Mikel Landa, David Gaudu in Mattias Skjelmose, a najpomembneje je bilo, da se je Zasavec otresel O'Connorja. Tudi Dani Martinez se je vrnil in priskočil na pomoč kapetanu Rogliču.
     
  • Cilj: V ospredju se je združilo nekaj skupin, v zadnji kilometer je vstopilo ducat kolesarjev. Nato je tekmece presenetil Eddie Dunbar (Jayco AlUla), ki je do ciljne črte uspel zadržati dovolj prednosti za etapno zmago.

    Rogličeva skupina je v cilj prišla z zaostankom 3:31. Carapaz je zaostal dodatnih 14 sekund, O'Coonor pa 4:08. Nosilec rdeče majice je tako v boju s Slovencem izgubil 37 sekund. Slab znak za Avstralca pred še bolj napornimi dnevi.

    V skupni razvrstitvi Vuelte ima O'Connor zdaj še 3:16 prednosti pred Rogličem, na tretje mesto se je mimo Carapaza prebil Mas, ki po novem zaostaja 3:58.

    Kolesarje v četrtek čaka nova razgibana etapa. Zanimiv bo predvsem zaključek, saj se bodo kolesarji podali na 15,9 km dolg vzpon (4,7 %) do ciljne črte. 
     

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice