Šport > Kolesarstvo
2063 ogledov

Roglič skrivnostno: "Trenutno sem v tej ekipi, toda nikoli ..."

Roglič Epa
Po zgodovinski zmagi Primoža Rogliča na Vuelti je tema nanesla tudi na njegovo prihodnost.

Slovenski kolesar Primož Roglič je še četrtič v karieri osvojil Vuelto, katere se je tako kot že nekajkrat doslej udeležil po razočaranju na dirki po Franciji. Nič drugače ni bilo letos, Tour mu je znova pokazal zobe, Zasavec pa je dirko zapustil z zlomljenim vretencem, pred tem je bil udeležen tudi v padec na dirki po Baskiji.

Francoska pentlja mu v zadnjih letih res ni bil usojena, potem ko je mu je leta 2020 skupno zmago pred nosom speljal Tadej Pogačar, je v letih 2021 in 2022 odstopil zaradi padcev in poškodb, lani pa se dirke ni udeležil zaradi zmanjšane vlogi v ekipi Jumbo-Visma, danes znani pod imenom Visma-Lease A Bike.

Primož Roglič Roglič Šport To je Roglič povedal po zgodovinski zmagi

Roglič je uteho ponovno našel na Vuelti. kjer je ob odsonosti Pogačarja, Jonasa Vingegaarda in Remca Evenepoela imel idealno priložnost za izenačitev rekorda štirikratnega zmagovalca Roberta Herasa. To mu je na koncu tudi uspelo, čeprav si je njegova ekipa po zaslugi taktične napake v šesti etapi pridelala kar pet minut zaostanka za rdečo majico. Zaostanek so nato sistematično topili iz etape v etapo, Roglič pa je svojo premoč naposled kronal v 19. etapi z zaljučnim vzponom na Moncalvillo, kjer je pridobil ključno prednost, nato pa suvereno ubranil svoj položaj v kraljevski etapi in tritedensko trpljenje zaključil s suvereno vožnjo na čas.

Ob četrti zmagi na Vuelti in peti skupno na največjih dirkah je bil Roglič nagrajen še z izenačitvijo rekorda Roberta Herasa za najuspešnejšega kolesarja v zgodovini dirke po Španiji.

Roglič Skupaj na prestolu Šport Oglasil se je legendarni kolesar, čigar rekord je izenačil Roglič

"Roberto Heras? V bistvu ga nisem prav dobro poznal. Ko sem se začel ukvarjati s kolesarstvom, nisem bil seznanjen z zgodovino tega športa. Na svoji poti sem se veliko načil in spoznal, da so že štiri zmage nekaj neverjetnega. Moram pa priznati, da pred nekaj leti nisem vedel zanj," je na novinarski konferenci v Madridu dejal Roglič.

Pot do zmage na letošnji Vuelti ni bila lahka, saj je Roglič ob dominantnih predstavah pokazal tudi šibkost, kar pa glede na vse zdravstvene težave v obdobju pred samo dirko niti ni bilo tako presenetljivo. Na koncu se je vse dobro izteklo, in to kljub zastrupitvi kolesarjev nemške ekipe, zaradi česar so morali od dirke odstopiti kar trije Rogličevi pomočniki.

"Sorekorder na Vuelti, to se lepo sliši. Bilo je težko, a na koncu vse je vse lepo izšlo. Zelo sem vesel. Nimam besed, to je zares neverjetno. Veste, veliko je odrekanj. Ne le da veliko žrtvujem sam, temveč tudi družina, ljudje okoli mene. Vsi živimo za te trenutke. Resnično občutim veliko veselje, da lahko še vedno to počnem. Hvaležen sem za vso njihovo podporo in da lahko zmagam tudi zanje."

Primož Roglič Video Šport To je bil najlepši trenutek za Rogliča po novem zmagoslavju

"Peta zmaga na Vuelti? Nikoli ni dovolj, a noro je zmagati že štiri," je povedal Roglič, ki v tem trenutku ne želi razmišljati o prihodnosti, temveč si želi samo preživeti nekaj časa z družino. "Sezona se ni odvila povsem po pričakovanjih. Po Touru sem doma preživel tri ali štiri dni, nato sem moral takoj v rehabilitacijski center, sledile so višinske priprave in Vuelta. Od maja sem bil komaj kaj doma, a na srečo me družina pri tem podpira. Želim si preživeti več časa z otroki, moje življenje ni samo kolesarstvo. Ta dva svetova poskušam združiti na najboljši možen način."

Roglič | Avtor: Epa Epa

Kar zadeva prihodnost v ekipi Red Bull-Bora-hansgrohe, na katero ga pogodba veže do konca prihodnje sezone, stvari še niso dorečene. "Trenutno sem v tej ekipi, toda nikoli se ne ve, kaj bo prinesla prihodnost. Kje bom dirkal, kako dolgo bom še dirkal ... pravkar sem osvojil Vuelto z Boro in vesel sem, da mi je to uspelo. Upam, da so tudi ostali člani ekipe uživali in da bomo lahko skupaj proslavili. Vedno hočem dati vse od sebe, bodisi na kolesu bodisi v življenju. To je največ, kar lahko človek stori. Če veš, da ti je to uspelo, si vedno lahko zadovoljen," je sklenil Roglič.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar skeptik
    skeptik 12:57 09.september 2024.

    Spet tipičen Ž24 naslov. Roglič skrivnostno? NE, Roglič REALNO!!!