Šport > Kolesarstvo
3637 ogledov

To je Roglič povedal po zgodovinski zmagi

Primož Roglič Profimedia
Roglič po drugem mestu v kronometru do četrtega slavja na Vuelti.

Slovenski kolesarski as Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) je skupni zmagovalec dirke po Španiji. To mu je uspelo četrtič v karieri, potem ko je bil najboljši še v letih 2019, 2020 in 2021. Zadnjo etapo, 24,6 km dolgo vožnjo na čas v Madridu, je 34-letni Kisovčan sklenil na drugem mestu.

Slavil je Švicar Stefan Küng, sicer specialist za vožnjo na čas. Kljub temu je šele prvič slavil v etapah tritedenskih dirk. Na koncu je imel 31 sekund naskoka pred skupnim zmagovalcem Vuelte Rogličem in 42 sekund pred Italijanom Mattio Cattaneom (Soudal Quick-Step).

Roglič je tudi zadnji test na Vuelti odpeljal zelo dobro, stopnjeval ritem proti koncu in ga sklenil na visokem drugem mestu prepričljivo pred ostalimi tekmeci v boju za skupni seštevek. V njem je za 2:36 minute ugnal Avstralca Bena O'Connorja (Decathlon AG2R), tretjeuvrščeni Španec Enric Mas (Movistar) pa je zaostal 3:13 minute.

"Bolj kot se bližaš koncu, bolj si želiš čim prej zaključiti vožnjo. Bilo je težko, zelo hitro, a vse je bilo v redu. Videl sem Küngov čas in vsi vemo, da je zelo dober v ravninskih kronometrih. Sam sem se skušal motivirati z njegovim časom in se potruditi. Če si ne postaviš cilja, je lahko še težje. Pritiskal sem, na koncu je bilo težko, a res si zasluži čestitke. Bil je zelo močan," je Roglič najprej za organizatorje ocenil vožnjo na čas in drugo mesto.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Toda skupni vladar Vuelte je še četrtič postal prav slovenski as. S tem se je na večni lestvici na vrhu pridružil rekorderju Špancu Robertu Herasu (2000, 2003, 2004, 2005). Za zasavskega orla je ta zmaga že 22. na večdnevnih dirkah, skupno pa 88. v karieri. Zgolj na španskih tleh je zabeležil 33 zmag, od tega 15 etapnih na Vuelti.

Na letošnji dirki je bil Roglič najboljši v četrti, osmi in 19. etapi. Po tej je znova prevzel rdečo majico vodilnega, potem ko je vse od šeste etape lovil zaostanek 4:51 minute za v tem času vodilnim O'Connorjem.

Roglič je z zmago na Vuelti postavil piko na izjemnemu slovenskemu letu na tritedenskih dirkah, potem ko je Tadej Pogačar slavil tako na dirki po Italiji kot Franciji. Šele četrtič v zgodovini se je zgodilo, da je ena od držav osvojila vse največje pentlje. Poleg Slovenije je to uspelo še Veliki Britaniji (2018), Španiji (2008) in Franciji (1964).

"Za to ni besed, to je res neverjetno," je o posebnem dosežku za slovensko kolesarstvo organizatorjem dejal Roglič. Na vprašanje, kako je četrtič osvojiti Vuelto, je bil še bolj redkobeseden: "Lepo je." Nato je le ponudil vpogled v kariero športnika na najvišji ravni.

"Veste, veliko je žrtvovanja. Ne le da veliko žrtvujem sam, temveč tudi družina, ljudje okoli mene. Vsi živimo za te trenutke. Resnično občutim veliko veselje, da lahko še vedno to počnem. Hvaležen sem za vso njihovo podporo in da lahko zmagam tudi zanje," je dejal štirikratni zmagovalec Vuelte. Kaj pa peto slavje prihodnje leto? "Nikoli ni dovolj, a noro je zmagati že štiri. Zdaj želim le uživati," je pristavil.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Roglič je obenem 11. kolesar v vsej zgodovini, ki se je podpisal pod pet zmag na tritedenskih dirkah. Osmo mesto na večni lestvici si deli z legendarnimi Italijani Alfredom Bindo, Ginom Bartalijem in Felicejem Gimondijem. Na vrhu je z 11 zmagami Belgijec Eddy Merckx.

Zasavec je s Pogačarjem zdaj podpisan pod devet zmag v skupnih seštevkih tritedenskih pentelj. Medtem ko ima Roglič štiri zmage po Španiji in eno po Italiji, je Pogačar trikrat osvojil Tour in letos še Giro. V zadnjih petih letih od Vuelte 2019 sta oba slovenska asa osvojila devet od 16 grand tourov.

 

Komentarjev 3
  • primoz6 22:12 08.september 2024.

    Čestitke Primož Roglič! 🏆 🇸🇮 🥇

  • jakec1575 21:12 08.september 2024.

    Dominacija

  • Enzgg4 21:07 08.september 2024.

    Rogla je dokazal, da sodi med največje. Skupaj s Pogijem sta v zadnjih letih spisala tako kolesarsko pravljico, ki je Slovenci, ko bo enkrat končana, ne bomo videli naslednjih 500 let. Če sploh še kdaj.

Sorodne novice