Šport > Kolesarstvo
3260 ogledov

"Ne bom o imenih, a nekateri so se odločili, da me ne bodo poslušali"

Primož Roglič Profimedia
Roglič po tretji etapni zmagi v prepričljivem skupnem vodstvu.

Slovenski kolesarski as Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) je v 19. etapi dirke po Španiji od Logrona do Alto de Moncalvilla (173,2 km) zmagal ter prevzel skupno vodstvo. Štiriintridesetletni Kisovčan je za tretjo etapno zmago na Vuelti ciljno črto na vrhu zaključnega vzpona po odličnem delu celotne ekipe prečkal 46 sekund pred tekmeci.

Toliko sta zaostala Francoz David Gaudu (Groupama-FDJ) in Danec Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), ki sta drugim pobrala preostale bonifikacijske sekunde. Četrtouvrščeni Španec Enric Mas (Movistar) je zaostal 50 sekund, Ekvadorec Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) pa 1:03 minute. Do danes vodilni Avstralec Ben O'Connor (Decathlon AG2R) je bil 12. z zaostankom 1:49 minute.

V skupnem seštevku je tako Roglič po peti etapi znova oblekel rdečo majico vodilnega. Potem ko je po nekoliko tveganem taktičnem manevru v šesti etapi prepustil vodstvu O'Connorju in za njim zaostajal že za 4:51 minute, je v naslednjih dveh tednih lovil in danes tudi dokončno ujel 28-letnega Avstralca.

Pred zadnjima dvema etapama ima slovenski as zdaj kar 1:54 minute naskoka pred O'Connorjem, tretji je Mas, ki zaostaja 2:20 minute, četrti pa Carapaz, ki ima po novem 2:54 minute zaostanka za Rogličem.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Za slovenskega asa je bila to tretja zmaga na letošnji Vuelti, skupno pa že 15. na španski pentlji, s čimer je napredoval na šesto mesto večne lestvice. Števec zmag je v karieri zdaj pomaknil na 87 in se še dodatno približal rekordnemu četrtemu skupnemu slavju na Vuelti (2019, 2020, 2021). Štirikrat je doslej slavil le Španec Roberto Heras. Ena od teh zmag je sporna, saj so nekdanjemu pomočniku Lanca Armstronga zmago že odvzeli zaradi dopinga, a je nato zadeva 'padla' na sodišču'.

Roglič je sicer že drugič v karieri slavil na Moncalvillo (8,6 km/8,9 %), potem ko je v dvoboju s Carapazom tega ugnal pred štirimi leti in tlakoval pot do takrat druge skupne zmage.

V današnji etapi ekipe najboljših niso dovolile številčnejšega bega. Višje prednosti od petih minut si peterica na čelu ni privozila, pred ciljnim klancem pa je prednost izpuhtela.

Rogličeva ekipa je tudi v prvem, lažjem delu vzpona postavila na čelo večino Slovenčevih pomočnikov in hitro razredčila skupino najboljših. Že okoli šest kilometrov do konca so se v slogu ekipnega kronometra odpeljali Roglič ter oba pomočnika Kolumbijec Daniel Martinez in Aleksandr Vlasov.

Nato je Roglič sam ostal v ospredju in si z enakomernim ritmom sprva privozil pol minute naskoka.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

V ozadju so nekateri sicer poskušali z napadi, a v primerjavi s Slovencem na dolgi rok niso pridobivali. O'Connor je popustil 3,5 km pred koncem, v boju za stopničke pa sta veliko proti Avstralcu pridobila Mas in Carapaz, a po drugi strani tudi precej zaostala za Rogličem.

"Rekel sem ekipi, da ne potrebujem etapne zmage. Ne bom izpostavljal imen, a nekateri so se odločili, da me ne bodo poslušali in bodo narekovali ritem, ker nimajo česa drugega početi. Na koncu sem se moral odločiti, vsi smo se strinjali in šli po etapo," je za organizatorje po izjemni zmagi najverjetneje v šali dejal z razlogom dobro razpoloženi 34-letni Kisovčan.

Kot je opozoril, naloga kljub lepi prednosti še ni končana: "Ne, še zdaleč ne. Kot ves čas poudarjamo, kraljevska etapa nas še čaka. To bo zadnja prava, gorska etapa in bo zelo zahtevna. Tudi v Madridu se ne bomo klasično vozili v krogih, saj bo na vrsti odločilni kronometer."

"Seveda sem presenečen nad prednostjo. Vsekakor bolje, kot biti pet minut zadaj. Sem vesel, tudi zato, kako funkcioniram na tej Vuelti in kako dobri so fantje," je še sklenil Roglič, ki bo v soboto 40. v karieri nosil rdečo majico vodilnega na Vuelti.

V soboto bo na vrsti zahtevna predzadnja etapa letošnje Vuelte od Villarcaya do vrha Picona Blanca, v kateri bodo morali kolesarji premagati sedem kategoriziranih klancev in skupno kar 5100 višinskih metrov.

Komentarjev 2
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 19:32 06.september 2024.

    Bravo Primož,po drugi strani,pa upam da njegova izjava ni posledica kakšnih notranjih razprtij!!!

Sorodne novice