Šport > Kolesarstvo
878 ogledov

To v boju za četrto skupno zmago danes čaka Rogliča

Primož Roglič Profimedia
Do konca španske pentlje le še štirje dnevi, a osemnajsta etapa ne bi smela biti med odločilnimi v boju za skupno zmago.

Slovenski kolesar Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) bo imel danes novo priložnost, da Avstralcu Benu O'Connorju (Decathlon AG2R la Mondiale) končno sleče rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku dirke po Španiji. Pred 18. etapo za njim zaostaja le pet sekund, dokaj razgibana trasa etape od Vitoria-Gasteiza do naravnega parka de Izki namreč ponuja možnosti, a ne idealne. Hribovita etapa, ki ni med najtežjimi na dirki, se namreč ne bo zaključila na vrhu zadnjega, kratkega in ne posebej zahtevnega vzpona, ampak s spustom, po katerem bo še nekaj ravnine.

Zato najbrž Kisovčan ne bo napadal z vsemi topovi, kajti petkova in sobotna etapa sta drugačni, predvsem bo na njih odločal zadnji klanec, na katera bo moral priti z maksimalno možno močjo. Prav tako je videti, da Rogliču trenutno večjo skrb povzročajo njegovi zasledovalci na čelu s tretjeuvrščenim Enricom Masom (kolesar Movistarja za Slovencem zaostaja minuto in 20 sekund), katerim zmanjkuje časa za napad na prvo mesto. Zato bo za slovenskega asa bolj pomembna obramba pred morebitnimi njihovimi napadi, bi pa to lahko pomenilo, da bi skupaj v težave spravili tudi O'Connorja. Vsekakor pa bodo najbrž priložnost za etapno zmago spet dobili ubežniki.

Etapa bo dolga 179,5 km, vsebovala pa bo dva kategorizirana vzpona. Po 70 kilometrih bo vzpon druge, po 128 kilometrih pa vzpon prve kategorije. Po daljšem spustu bodo sledili še štirje krajši nekategorizirani vzponi, vse skupaj pa se bo zaključilo z 2,3-kilometrskim vzponom in 5-kilometrskim spustom do cilja. Trasa etape bo praktično ves čas potekala gor in dol, kolesarji pa se bodo skupaj povzpeli za 2700 višinskih metrov.

Ker je etapa prezahtevna za sprinterje, obenem pa preenostavna za spopad najboljših kolesarjev dirke, bodo svojo priložnost skoraj zagotovo dočakali ubežniki, zato je znova za pričakovati hud boj kolesarjev, ki si bodo želeli bit del bega. Idealna priložnost se bo ponudila po 21 kilometrih, ko kolesarje pričaka nekategorizirani 2,9-kilometrski vzpon z naklonino 6,5 %, ki je na papirju idealen za uspešne napade.

Trasa 18. etape Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

A če bo vzpon prekratek za vzpostavitev prave ubežne skupine, bodo kolesarji novo priložnost dočakali po 70. kilometru, ko se bo začel vzpon druge kategorije Alto de Rivas de Tereso (11,1 km, 3,4 %). Do vrha vzpona bi nekako že morali imeti formirano skupino, ki bo predstavljala današnji beg.

Sledil bo precej razgibano teren, medtem ko bo še drugi kategorizirani vzpon dneva Puerto de Herrera (1. kategorija, 5,6 km, 8,3 %) zagotovo izluščil tiste ubežnike, ki se bodo lahko potegovali za etapno zmago, in tiste, za katere bo današnja trasa preprosto prezahtevna in bodo še pred samim zaključkom izpadli iz boja za zmago.

Po prečkanju zadnjega klasificiranega klanca je pred kolesarji še 45 kilometrov dirke. Najprej jih pričaka strm spust, kateremu znova sledi zelo razgiban teren s številnimi krajšimi vzponi in spusti, vse skupaj pa se zaključi z 2,3-kilometrskim vzponom s 5,1-odstotno naklonino in nato krajšim spustom do cilja.

Med favoriti za zmago se tako omenja slovite lovce na etape, kot so Kasper Asgreen, Mauri Vansevenant (oba Soudal-QuickStep), Victor Campenaerts (Lotto Dstny), Mauro Schmid, Filippo Zana (oba Jayco AlUla), Harold Tejada (Astana Qazaqstan), Brandon McNulty (UAE Team Emirates), Quinten Hermans, Luca Vergallito (oba Alpecin-Deceuninck), Jhonathan Narváez (Ineos Grenadiers), Oier Lazkano (Movistar), Stefan Küng in Quentin Pacher (oba Groupama FDJ). Seveda pa bodo svojo priložnost iskali tudi številni drugi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice