Šport > Kolesarstvo
2537 ogledov

Roglič v napadu na rdečo majico, tokrat bo brutalno

Primož Roglič
1/2
Epa
Brutalni zadnji vzpon za konec drugega tedna Vuelte.

Kolesarje na dirki po Španiji čaka zahtevna 15. etapa od Infiesta do vrha slovitega asturijskega velikana Cuitu Negra (142,9 km). Slovenski as Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) bo etapo začel z drugega mesta v skupnem seštevku in skušal nadaljevati lov na vodilnega Avstralca Bena O'Connorja.

Osemindvajsetletni Avstralec, član ekipe Decathlon AG2R, je imel pred 11. etapo skoraj štiri minute naskoka pred Rogličem. Ta je zaostanek vztrajno topil, v petek pa vodilnemu vzel skoraj dve minuti. V seštevku zdaj zaostaja 1:21 minute, medtem ko je tretji Španec Enric Mas že 3:01 minute zadaj za Avstralcem.

Slednji je imel v zadnjih dneh težave s strmimi klanci, kjer ni uspel slediti ritmu Zasavca. Ta bo svoj pozitivni trend skušal nadaljevati v 15. etapi, ki bo kolesarje popeljala na vrh Cuitu Negra. Gre za zelo zahteven klanec, ki je dolg 18,9 km s povprečnim naklonom 7,4 odstotka, na Vuelti pa so ga uporabili le enkrat, in sicer leta 2012.

Številke glede celotnega vzpona ne povedo vsega. Zahtevna sta predvsem dva več kilometrov dolga odseka z nakloni precej nad deset odstotkov. Še posebej v oči bodejo zadnji trije kilometri, ko bo treba v povprečju premagati več kot 13-odstotni del klanca.
 

vzpon Cuitu Negru | Avtor: lavuelta.es lavuelta.es

 

"Ogledal sem si ta vzpon z Vuelte 2012. Res je epski vzpon, zelo zahteven. V življenju sem odpeljal že številne zahtevne klance, to bo še eden za ta seznam," je po sobotni etapi, v kateri so najboljši varčevali moči, sicer povedal O'Connor.

Poleg Rogliča med favorite za etapno zmago sodijo Mikel Landa, Mas in Michael Woods.

Etapa se bo začela ob 13.51, po predvidevanjih organizatorjev pa končala okoli 17.30.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:14 01.september 2024.

    Primož,držimo pesti zate,sreča naj te spremlja

Sorodne novice