Šport > Kolesarstvo
5684 ogledov

Rogla jih je pustil za sabo, to so izjavili po etapi

Primož Roglič Profimedia
Primož Roglič je tekmecem natresel kar nekaj strahu v kosti.

Trinajsta etapa dirke po Španiji se je v boju za skupno uvrstitev povsem odvijala po željah trikratnega zmagovalca Vuelte Primoža Rogliča. Ko so nekateri ubežniki na čelu z zmagovalcem etape Michaelom Woodsom že prišli v cilj, se je namreč na zadnjem klancu še bil boj za rdečo majico. 

Roglič je izkoristil tempo, ki so ga navili njegovi moštveni kolegi pri ekipi Red Bull - BORA - hansgrohe, in nato napadel. Nekaj časa mu je sledil le Enric Mas, nato pa je zaostal tudi Španec. Temu se je kasneje priključil še Richard Carapaz, dvojec pa je v cilj prišel minuto za Slovencem.

Še skoraj dodatno minuto je na vzponu izgubil nosilec rdeče majice Ben O'Connor. Pred težkim nadaljevanjem dirke po Španiji je tako izguba dveh minut precejšen udarec za Avstralca. Ta ima zdaj 'le še' 1:21 naskoka pred slovenskim zvezdnikom kolesartsva.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

"Če sem pošten, sem odpadel zelo zgodaj. Bil sem precej izmučen. Na zadnjem vzponu sem moral kolesariti v svojem ritmu, a ta ni bil dovolj dober. Kaj se bo dogajalo v prihodnji dneh? Kdo ve? Danes res ni bilo dobro, a sem se nekaj dni nazaj počutil odlično. Poskušal se bom čim boljše regenerirati in potem bomo videli, kaj se bo zgodilo," je po novem porazu ob vožnji v nekoliko strmejši klanec dejal O'Connor, ki je na podoben način izgubil 37 sekund že v 11. etapi.

Danes ob koncu etape ne bo takšnih naklonov, a bi se težave nosilca rdeče majice znale ponoviti že v nedeljo.

Roglič se je v lovu na Avstralca časovno precej otresel tudi Masa in Carapaza, ki se v skupnem seštevku glede na uvrstitvi še naprej nahajata tik za njim. Španec za Slovencem zdaj zaostaja minuto in 40 sekund, Ekvadorec še dodatnih 12 sekund več. 

"Upam, da je šlo le za slab dan. Počutil sem se praznega v nogah, zato nisem uspel slediti Primožu. Upam, da je bilo tako le tokrat," je razmišljal Mas. "Nič, gremo naprej. Cilj še vedno ostaja skupna zmaga na Vuelti. Do danes je bilo počutje zelo dobro, moral sem poizkusiti, morda sem bil nekoliko preoptimističen in mi ni uspelo. A nadaljujmo na takšen način," je še dodal prvi mož domače ekipe Movistar.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Za razliko od Masa in Seppa Kussa, ki sta takoj odgovorila na Rogličevo pospeševanje, se je izkušeni Mikel Landa odločil za drugačno taktiko, da vrha klanca je vztrajal v svojem ritmu in se na koncu na primer odpeljal tudi mimo Masa, ciljno črto je prečkal 23 sekund pred rojakom. V primerjavi s Slovencem je tako izgubil najmanj med vsemi favoriti za skupno zmago.

"Zelo sem zadovoljen s svojo predstavo, vedeli smo, da je Roglič najmočnejši. Vidim ga eno raven višje glede na vse nas, vendar je do konca Vuelte še precej časa in kdo ve, kaj se še lahko zgodi," je vlogo prvega favorita kapetanu Red Bulla pripisal Landa.

Ta je v skupnem seštevku peti, za četrtim Carapazom zaostaja le sedem sekund, za Masom 19, za Rogličem 1:59, za O'Connerjam pa 3:20.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice