Šport > Kolesarstvo
5184 ogledov

Roglič nosilcu rdeče majice odvzel skoraj dve minuti

Primož Roglič Profimedia
Primož Roglič je vse bližje Benu O'Connorju.

Primož Roglič je pred 11. etapo zaostajal skoraj štiri minute za nosilcem rdeče majice Benom O'Connorjem, a je nato pridobil 37 sekund, naslednji dan pa kapetan moštva Red Bull - BORA - hansgrohe niti ni poizkusil z napadom. Za razliko od srede četrtkova etapa namreč v zaključku ni vsebovala strmejšega in krajšega klanca, torej trase, ki je pisana na kožo Zasavcu in bi temu ponujala možnost za pravi napad na Avstralca.

Pred 13. etapo, ki je na papirju znova ustrezala Rogliču, je razlika med najboljšima na tokratni Vuelti znašala 3:16. Zadnji klanec je bil dolg 7,5 km s povprečnim naklonom 9,3 odstotka, a s številnimi odseki do 15 odstotkov. 

V živo:

  • 110 km do cilja: V begu je bilo 23 kolesarjev. Kolesarji ekipe Decathlon - AG2R La Mondiale se z ubežmiki niso obremenjevali, vse je bilo podrejeno le temu, da se ohrani rdeča majica. Razlika je iz kilometer v kilometer postajala večja, vse bolj je postajalo verjetno, da se bodo za etapno zmago pomerili ubežniki, najboljši v skupni razvrstitvi pa bodo imeli ob koncu etape svoj boj.
     
  • 86 km do cilja: Naskok ubežnikov je znašal nekaj več kot 12 minut.
     
  • 47 km do cilja: V ubežni skupini je bil še enkrat več na tej Vuelti najbolj aktiven Victor Campenaerts (Lotto Dstny), ki je močneje stopil na pedala, z njim pa so ostalim ubežnikom ušli še Wout van Aert (Visma - Lease a bike), Mauro Schmid (Jayco AlUla) in Mathis Le Berre (Arkéa - B&B Hotels). Francoz je po petih kilometrih odnehal, saj ni uspel držati ritma preostalih treh.
  • 40 km do cilja: Trojica je imela pred zasledovalci 42 sekund prednosti, pred glavnino pa 15 minut in 55 sekund.
     
  • 35 km do cilja: Trojici se je pridružilo še šest kolesarjev, od tega trije člani ekipe UAE Team Emirates - Brandon McNulty, Jay Vine in Marc Soler. Glavnina je zaostajala  skoraj 17 minut, narekovanje tempa so prevzeli kolesarji ekipe Movistar. Skupno tretji Enric Mas se je očitno počutil dobro.
     
  • 25 km do cilja: Napadel je Vine, kolesar, ki je po slovitem padcu na dirki po Baskiji, ko so jo skupili tudi Roglič, Remco Evenepoel in Jonas Vingegaard, najdlje časa prebil v bolnišnici.
    Avstralca so tekmeci ujeli, sledil je napad Solerja, ki je pred tem že imel velike težave z držanjem ritma. Tudi Španec ni prišel daleč.
     
  • 20 km do cilja: Van Aert je bil prvi na vrju predzadnjega vzpona, imel je kar nekaj metrov prednosti, a se je odločil, da ne bo nadaljeval sam, počakal je tekmece. Na spustu sta nato padla Vine in McNulty. Američan je zdrsel pod zaščitno ogrado in se ustavil nekaj metrov nižje po pobočju. Kasneje je s kar nekaj težavami splezal na cesto in po daljšem premoru nadaljeval z vožnjo.
     
  • 8 km do cilja: V ospredju je bilo še pet kolesarjev, ki so imeli nekaj več kot 16 minut in pol naskoka pred glavnino, kjer so še naprej na čelu kolesarili člani Movistarja.
     
  • 5 km do cilja: Na pedala je močneje stopil Michael Woods (Israel - Premier Tech), sledil mu je lahko nekaj časa le Schmid, a je Kanadčan povsem opravičil vlogo na papirju najmočnejšega hribolazca in se otresel tudi Švicarja. V ozadju se je glavnina s 15 minutami zaostanka šele 'vozila' proti vzponu Puerto de Ancares.
     
  • 2 km do cilja: Woods je imel že več kot pol minute prednosti, Roglič in ostali favoriti so vstopili na zadnji klanec. Ekipa Red Bulla se je pojavila na čelu, glavnina pa se je nato začela hitro redčiti.

    Ko je tempo navil Dani Martinez, je O'Connor začel zaostajati. Nato je na pedala pritisl tudi Roglič, sledila sta mu samo Mas in lanski zmagovalec Sepp Kuss (Visma - Lease a bike).
  • Cilj: Woods je prečkal ciljno črto, prišel je do svoje tretje etapne zmage na Vuelti. Schmid je zaostal 44 sekund, Soler minuto in 10 sekund.

    V ozadju Kuss ni mogel slediti tempu Primoža Rogliča, kasneje je Slovenčevo zadnje kolo 'izpustil' tudi Mas. Precej nižje na klancu se je mučil nosilec rdeče majice.

    Rogla je na koncu v cilj prišel z zaostankom desetih minut in 54 sekund. Začelo se je čakanje na tekmece. Mas in Richard Carapaz sta zaostala le malce manj kot minuto za Slovencem, O'Connor pa skoraj dve minuti. V skupnem seštevku ima nosilec rdeče majice zdaj 1:21 prednosti pred Rogličem, 3:01 pred Masom in 3:13 pred Carapazom.
     

 

Komentarjev 4
  • smoljo 21:55 30.avgust 2024.

    Očitno je Primož končno strnil svoje konje ,da delajo kot je treba ,da se zmanjša zaostanek,ki ga je ekipa z napako naredila na začetku dirke ...gremo dalje

  • Avatar Zoran
    StarMačk 20:48 30.avgust 2024.

    Resnično me zanima iz katerega resursa je Ben O'Connor, ki je zadnjih 5 kilometrov vidno umiral na obroke, uspel izvleči potencial, da je zadnjih 500 metrov pred ciljem kar konkretno omejil škodo, ki se je obetala še kilometer pred ciljem, ...prikaži več saj je znašala že skoraj dve in pol minute zaostanka za Primožem tako, da sta komentatorja Eurosporta že špekulirala o tem ali bo Avstralec že v tej etapi izgubil rdečo majico!?

  • PaPajapopi 18:18 30.avgust 2024.

    Dajmo Primož, navijamo zate.

Sorodne novice