Šport > Kolesarstvo
1004 ogledov

Uresničile so se napovedi, zelena majica dobila nevaren sprint

Kaden Groves Profimedia
Roglič še naprej pet sekund za rdečo majico.

Napovedi, da 17., 141,5 kilometra dolga etapa kolesarske dirke po Španiji s ciljem v Santanderju ne bo spremenila vrstnega reda na vrhu skupnega seštevka, so se uresničile. Etapo je odločil sprint glavnine, v kateri so jo končali vsi najboljši, tako da štiri dni pred koncem še naprej vodi Avstralec Ben O'Connor.

Kolesar ekipe Decathlon AG2r La Mondiale ima pet sekund prednosti pred slovenskim asom Primožem Rogličem (Red Bull- Bora hansgrohe).

Sprint glavnine, ki je bil tokrat precej nevaren zaradi mokrega cestišča, poleg tega pa so tik pred ciljem kolesarji na vso moč lovili še tri ubežnike, pri tem se je cesta tudi nekoliko spuščala, je dobil Avstralec Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck). Ta je prišel do svoje tretje etapne zmage na dirki.

Kaden Groves | Avtor: Profimedia Profimedia

Drugo mesto je zasedel Čeh Pavel Bittner, tretje pa Belgijec Vito Braet. Roglič je ciljno črto prečkal na 35. mestu.

Sedemnajsta etapa je sicer vsebovala dva zahtevna vzpona, a oba sta bila na vrsti med 50 in 70 km trase, zadnjih 60 kilometrov pa je bilo pretežno ravninskih, zato ni bilo za pričakovati napadov in pretiranega naprezanja najboljših, ki so skupaj svojimi ekipami varčevali z močmi. 

Z begom so poskusili štirje ubežniki, trije izmed njih so se odlično držali, vse do 2,5 kilometra pred ciljem, ko jih je ujela glavnina.

Švicar Mauro Schmid in Belgijec Victor Campenaerts, specialista za kronometer, sta v zaključku sicer še poskušala presenetiti sprinterske ekipe, a jima ni uspelo. Avstralec Groves, ki je zaradi torkovega padca Wouta van Aerta prevzel zeleno majico najboljšega kolesarja po točkah, je dokazal, da je najboljši sprinter na dirki.

"Danes ni bilo lahko, premočen sem do kosti. Na srečo sem imel zelo razpoloženo ekipo, ki je skupaj S Kern Pharmo in DSM-om nadzorovala pobeg. Moral sem se ji oddolžiti z zmago. To je bila moja zadnja priložnost, s tremi zmagami pa moram reči, da je bila letošnja Vuelta zame super uspešna," je po svoji 19. zmagi v karieri, deseti na španskih cestah in šesti na Vuelti, dejal Groves, ki ima v točkovanju za najboljšega po točkah zdaj že več kot 100 točk prednosti in bo bržkone zmagovalec te razvrstitve.

Četrtkova 18. etapa od Vitorie do Maesta bo spet razgibana, ampak se ne bo končala na vzponu, temveč s spustom.
 

Skupni vrstni red (17/21):

 1. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2R)               68:41:14
 2. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)       + 0:05
 3. Enric Mas (Špa/Movistar)                            1:25
 4. Richard Carapaz (Ekv/EF Education-EasyPost)         1:46
 5. Mikel Landa (Špa/Soudal Quick-Step)                 2:18
 6. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                      3:48
 7. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)             3:53
 8. Mattias Skjelmose (Dan/Lidl-Trek)                   4:00
 9. Florian Lipowitz (Nem/Red Bull-BORA-hansgrohe)      4:27
10. Pavel Sivakov (Fra/UAE Team Emirates)               5:19
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice