Šport > Kolesarstvo
2747 ogledov

Strokovnjak udaril po Rogličevi Bori, Primožu napoveduje ...

primož roglič Epa
Nizozemskega strokovnjaka je zmotila kazen, ki si jo je prislužila ekipe Bore, a je vseeno prepričan v Rogličevo končno zmago.

Glavna tema zadnje epizode nizozemskega podcasta Kop over Kop je bila letošnja Vuelta, kolesarski strokovnjaki, ki so gostovali v oddaji, pa so podali številna zanimiva mnenja o izjemno napeti dirki, na kateri v zadnji teden v rdeči majici vodilnega vstopa Avstralec Ben O'Connor, ki ima pred zadnjimi šestimi etapami minuto in tri sekunde prednosti pred našim Primožem Rogličem.

Slovenec je sicer na zadnji etapi zaostanek za kolesarjem ekipe Decathlon AG2R la Mondiale zmanjšal na vsega 43 sekund, a si je Kisovčan prislužil kazenskih 20 sekund zaradi predolge vožnje v zavetju ekipnega avtomobila, potem ko se je ekipa odločila, da Roglič sredi etape zamenja kolo in se zaključnega vzpona loti s kolesom z drugačnim prestavnim razmerjem.

Bobbie Traksel | Avtor: Profimedia Profimedia

Gost v studiu podcasta Kop over Kop, nekdanji odlični kolesar ter trenutni strokovni sodelavec Eurosporta Bobbie Traksel pa je ravno to potezo ekipe Red Bull-BORA-hansgrohe označil za veliko taktično napako. "Videli smo, da ni šlo za kakšno nesrečo, to je glavni problem. Menjava kolesa v tistem trenutku je bila taktična odločitev. Seveda je nato vozil za ekipnim vozilom in si tudi zaslužil tisto 20-sekundno kazen. Šlo je za napačno oceno," je nemško ekipo okrcal nekdanji nizozemski specialist za enodnevne klasike.

Prav tako ni razumel odločitve, čemu sta se Rogliču v lovu za glavnino pridružila dva ekipna kolega, če pa so se v moštvu odločili, da bodo tvegali z vožnjo za ekipnim vozilom. "To ni imelo smisla. Iz glavnine so potegnili dva kolesarja, da bi pomagala Rogliču se prebiti nazaj v glavnino. V taki situaciji ne pokličeš svoje fante nazaj. Roglič se je vozil tik za avtomobilom in to je zagotovo najboljša pozicija. Ko pa sta prišla moštvena kolega, se je za avtom v skupinici kolesarjev večinoma vozil na drugi ali tretji poziciji, kar je zagotovo slabše, kot tik za avtomobilom. Še veliko se morajo naučiti," je bil nad taktiko nemške ekipe začuden nekdanji zmagovalec dirke po Flandriji med mlajšimi člani.

Roglič - kazen | Avtor: Zajem zaslona/Eurosport Zajem zaslona/Eurosport

V debato se je nato vključil komentator kolesarskih dirk za Eurosport Jeroen Venbelleghem, ki je opozoril, da kljub taktični napaki ekipe teh 20 sekund verjetno ne bo igralo pomembne vloge pri končnem razpletu dirke. "Ampak teh 20 sekund na koncu ne bo preveč dragocenih," je omenil Flandrijec, s katerim se je strinjal tudi Traksel. "Ne, vse skupaj je naredilo le bolj razburljivo. Ne vem, če bo Ben O'Connor sploh preživel torkovo etapo. Mislim, da Rogliča ni prav nič motilo, da na zadnji prosti dan še ni bil v vodstvu," je zaključil Nizozemec, ki kljub svojim kritikam na račun nemške ekipe vseeno verjame, da je Roglič najmočnejši kolesar letošnje španske pentlje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice