Šport > Kolesarstvo
8408 ogledov

Nosilec rdeče majice o epskem boju z Rogličem: "To je bilo nagravžno"

Ben O'Connor Profimedia
Ben O'Connor je kljub hudemu trpljenju uspel v zadnji teden dirke po Španiji prikolesariti v rdeči majici.

Potem ko je po zmagi na šesti etapi dirke po Španiji nepričakovano oblekel rdečo majico, so mnogi pričakovali, da je le vprašanje dni, kdaj bo Avstralec Ben O'Connor ponovno v dresu Decathlona AG2R La Mondiale, majica vodilnega pa bo znova na ramenih kakšnega izmed glavnih favoritov za skupno zmago. A čeprav je skozi zadnjih devet etap počasi izgubljal svojo prednost, bo Avstralec tudi v zadnji teden Vuelte vstopil v rdečem.

Mnogi so bili, ki so verjeli, da lahko rdečo majico obdrži vse do nedeljske 15. etape, a jo bo na najtežjem vzponu celotne dirke, Cuitu Negru, zagotovo predal dalje. A žilavi O'Connor tudi po enem najtežjih vzponov v njegovi karieri ostaja v majici vodilnega. "Mislim, da sem lahko optimističen po tej predstavi. Ljudem, ki so verjeli, da bom izgubil rdečo majico, sem dokazal, da se motijo. Imel sem precej dober dan," se je na nedeljsko etapo ozrl kolesar, ki v zadnji teden španke pentlje vstopa z več kot minuto prednosti pred najbližjim zaledovalcem.

"Škoda le, da sem kar nekoliko eksplodiral v samem zaključku. Toda šlo je zagotovo za enega najbolj groznih vzponov, kar sem jih kdaj opravil. Bil je prav nagravžen. Kolesarji sploh niso mogli napasti, edini, ki je napadel, je bil Primož, ki je bil zares impresiven," se je na boj s svojim glavnim tekmecem in prvim zasledovalcem ozrl O'Connor, ki je na vzponu na Puerto de Ancares proti Slovencu izgubil skorajda dve minuti, tokrat pa se je odlično upiral napadu trikratnega zmagovalca Vuelte.

Florian Lipowitz, Primož Roglič in Ben O'Connor | Avtor: Profimedia Profimedia

Čeprav je redkokdo verjel, da lahko preživi mističen vzpon na Cuitu Negru, je O'Connor znova dokazal, da so si ekipe po nepotrebnem zakomplicirale letošnjo dirko, ko so ga podcenjevale in mu dovolile, da si privozi tako veliko prednost v skupnem seštevku. Tudi ob napadu Mikela Lande sredi vzpona je O'Connor brez težav sledil, odpadel je šele na najstrmejšem delu, ko je potegnil Roglič.

"Potem je šlo res le še zgolj za boj človeka proti človeku na tistem vzponu. Imeli ste občutek, da se sploh ne premikate, obenem pa zaradi megle niste videli ničesar. Bilo je težko, a mi je uspelo obdržati vodstvo," O'Connor ponosno vstopa v zadnji teden, potem ko bo še deseti tekmovalni dan zapored nosil rdečo majico.

Uspelo mu je namreč preživeti tudi najtežji vzpon na dirki, obenem pa proti Rogliču in Enricu Masu izgubiti vsega 38 sekund, preden se je Rogličev zaostanek zaradi 20 kazenskih sekund še povečal. Vsekakor je bil žilavi Avstralec ob zmagovalcu Pablu Castrillu eden najbolj zadovoljnih kolesarjev v ciljnem izteku.

"Ponosen sem. Rdečo majico bom nosil še deseti dan, kar je nekaj posebnega, saj je to skoraj polovica dirke. Resnično sem lahko zadovoljen s svojimi predstavami in nastopi svojih moštvenih kolegov. Gre za resnično čarobno obdobje zame," je pred vstopom v zadnji teden dirkanja zaključil (presenetljivi) nosilec rdeče majice.

Po ponedeljkovem prostem dnevu zdaj sledi še ena zahtevna etapa z dvema vzponoma prve kategorije in brutalnim zadnjim vzponom na Lagos de Covadongo. Bil bi pravi čudež, če O'Connorju uspe še en dan preživeti v majici vodilnega. A vseeno ima pred Rogličem še minuto in tri sekunde prednosti, in če smo se česa naučili, žilavega Avstralca ne smemo nikoli odpisati.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice