Šport > Kolesarstvo
347 ogledov

Pred Rogličem ena ključnih etap, takšen brutalen test ga čaka danes

Primož Roglič Profimedia
Roglič po dnevu predaha nadaljuje z lovom na rdečo majico.

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič bo zadnji teden dirke po Španiji, ki jo je dobil trikrat v nizu v letih 2019, 2020 in 2021, začel z drugega mesta v skupnem seštevku. Po nedeljski etapi je zaostanek za rdečo majico sklestil na dobro minuto, katero bo poizkušal izničiti na novi zahtevni gorska etapi od Luanca do vrha Lagosa de Covadonge (181,3 km).

Po 15 od 21 etap ima vodilni Avstralec Ben O'Connor (Decathlon AG2R la Mondiale) pred zasavskim orlom minuto in tri sekunde prednosti. A je imel Slovenec, član ekipe Red Bull-BORA-hansgrohe, sprva po nedeljski etapi v skupnem seštevku 43 sekund zaostanka. Po odločitvi komisarjev dirke pa je prejel kazen 20 sekund pribitka zaradi izkoriščanja zavetrja ob vožnji za klubskim avtom.

Roglič - kazen | Avtor: Zajem zaslona/Eurosport Zajem zaslona/Eurosport

Roglič je namreč pred zadnjim klancem na Cuitu Negru zamenjal kolo in presedel na tistega z lažjimi prestavami za strm vzpon do cilja. Po mnenju tekmovalnih sodnikov pa si je ob vračanju v glavnino preveč pomagal z zavetrjem spremljevalnega vozila, zaradi česar je prejel kazen, po kateri je njegov zaostanek za O'Connorjem pred odločilnim tednom še nekoliko večji.

Po dnevu premora pa od danes naprej Rogliča čaka novo poglavje v boju za rdečo majico, preden se bo dirka po 21 etapah in slabih 3300 kilometrih končala v nedeljo v Madridu. Če bo Rogliču uspelo še četrtič priti v cilj kot prvemu v skupnem seštevku, se bo izenačil z doslej najuspešnejšim na Vuelti Robertom Herasom. Španec je domačo dirko v skupnem seštevku dobil v letih 2000, 2003, 2004 in 2005.

Trasa 16. etape Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Lepo priložnost, da žilavega Avstralca sleče rdeče majice, bo imel že danes, ko se bo po dveh zahtevnih vzponih etapa zaključila z mitskim vzponom na Lagos de Covadongo. Kolesarji se bodo tekom preizkušnje povzpeli za kar 4000 višinskih metrov, na legendarnem vzponu na Covadongo pa je za pričakovati nov epski spopad najboljših kolesarjev dirke, ki si želijo v svojih vitrinah slovito rdečo majico.

Tudi z izjemo treh kategoriziranih vzponov se trasa 16. etape španske pentlje ves čas vzpenja in spušča ter je vse prej kot enostavna. A vseeno bodo največ škode naredili ravno trije klasificirani vzponi. Pravo vzpenjanje se bo tako začelo po 70 kilometrih, ko kolesarje pričaka Mirador del Fito (1. kategorija, 7,1 km, 7,9 %), na katerem je na sredini 2-kilometrski odsek, ko se naklonina ne spusti pod dvomestno število.

Mirador del Fito | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Drugi kategoriziran vzpon dneva ni seveda nič lažji. Collada Llomena (1. kategorija, 7,6 km, 9,3 %) je namreč še zahtevnejši in strmejši klanec, ki ima prav tako na sredini svoj 2-kilometrski odsek z naklonino 11,3 %. Po prečkanju Collade Lllomene kolesarje do cilja loči še 56 kilometrov, večinoma zahtevnega spusta, preden se začne zaključni vzpon do jezer na Cavadongi.

Collada Llamena | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

12,5-kilometrski vzpon slovi po svoji lepoti, saj je razgled naravnost sanjski, ter svoji brutalnosti. Povprečni naklon 6,9 % namreč ne razkrije celotne zgodbe. Težava je namreč v nekonstantnosti naklonine. Prva polovica vzpona je sicer precej enakomerna, z naklonom okoli 10 %. Težavna pa je predvsem druga polovica vzpona, v katerem imamo celo krajše spuste ter odseke s tudi 20-odstotno naklonino, tako da je preprosto nemogoče ujeti pravi ritem.

Lagos de Covadonga | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

A če kdo ve, kako je potrebno opraviti s Covadongo, je to zagotovo naš Primož Roglič, ki je na vzponu do jezer Covadonge slavil že pred tremi leti, ko se je že med vzponom na Collado Llomeno skupaj z Eganom Bernalom otresel tekmecev, nato pa na najstrmejšem delu Covadonge strl še nevarnega Kolumbijca.

Primož je takrat dobil etapo ter oblekel rdečo majico, katero je nato obdržal vse do cilja v Madridu. Nič nas ne bi motilo, če bi se zgodovina ponovila tudi letos.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice