Šport > Kolesarstvo
655 ogledov

Roglič le še pet sekund za O'Connorjem, to pa kolesarje čaka danes

Primož Roglič Profimedia
Današnja etapa na Vuelti je prelahka za prave spopade najboljših, Roglič bo na novo priložnost za napad na rdečo majico najverjetneje moral še počakati.

Na kolesarski dirki po Španiji bo danes na sporedu 17. etapa od Arnuera do Santanderja (141,5 km). Čeprav ima oznako razgibana, med najboljšimi zaradi enostavnega profila v zadnjih 70 km ni pričakovati razlik. Slovenski as Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) je sicer blizu skupnemu vodstvu, saj za vodilnim kolesarjem zaostaja le še pet sekund.

Štiriintridesetletni Kisovčan je v torkovi etapi proti vodilnemu Avstralcu Benu O'Connorju (Decathlon AG2R la Mondiale) nadoknadil še 58 sekund in ima pred zadnjimi petimi dnevi le še pet sekund zaostanka. Brez nedeljske 20-sekundne kazni zaradi nedovoljene pomoči zavetrja ekipnega avtomobila, bi Roglič že poziral v rdečem, a je kljub temu na dobri poti do četrte skupne zmage (2019, 2020, 2021) na španski pentlji.

Ben O'Connor Slab dan Šport Šok za rdečo majico: Roglič mu je prizadejal hud udarec, nato še kazen žirije

Toda tekmeci ostajajo blizu. Tretje mesto zaseda Španec Enric Mas (Movistar) z zaostankom 1:25 minute, četrti Ekvadorec Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) zaostaja 1:46, peti prav tako Španec Mikel Landa (Soudal Quick-Step) pa 2:18 minute za O'Connorjem.

Danes ni pričakovati razlik med najboljšimi, saj etapa v zadnjih 70 km ne prinaša primernega terena za napade. Oba kategorizirana klanca bosta na vrsti med 50 in 70 km trase, a sta precej zahtevna. V kolikor bodo želeli sprinterji obračunati za zmago, bodo potrebovali dobre noge in nadzor nad ubežniki v prvih 50 km. V kratki etapi bi lahko večja skupina pogumnih kolesarjev z neprestanimi napadi dovolj utrudila sprinterje in njihove ekipe za nov naskok na etapno zmago.

Trasa 17. etape Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Kolesarji se bodo sicer povzpeli za kar 2650 višinskih metrov, a bodo večino vzpenjanja opravili na obeh kategoriziranih vzponih v prvi polovici dirke. Alto de la Estranguada (2. kategorija, 5,5 km, 8,7 %) in Alto del Caracol (2. kategorija, 7,2 km, 6,2 %) sta sicer zahtevna testa za vse sprinterje, ki pa imajo nato do cilja na voljo še 70 kilometrov, da pridejo k sebi pred zaključnim sprintom v Santanderju. Če bodo njihove ekipe seveda uspele nadzorovati ubežnike.

Med favorite dneva se tako šteje najboljše sprinterje letošnje Vuelte, saj čistokrvnih sprinterjev, ki bi imeli težave z obema omenjenima vzpona, na španski pentlji letos ni. Po odstopu Wouta van Aerta (Visma-Lease a Bike) za najhitrejšega kolesarja dirke velja novi nosilec zelene majice Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), kateremu bo glavni konkurent mladi Čeh Pavel Bittner (dsm-firmenich). Oba sprinterja sta sicer na letošnji španski pentlji že slavila etapno zmago, Groves celo dve.

Nosilec dveh majic Šport Šok: veliki zvezdnik po dveh padcih odstopil z Vuelte

Obenem pa je potrebno upoštevati dejstvo, da smo že v tretjem tednu dirke in noge že močno bolijo, ekipe so vse bolj utrujene in vse težje nadzorujejo dogajanje. Po odstopu Van Aerta smo izgubili še eno ekipo, ki bi lahko nadzorovala dogajanje, tako da bodo imeli ubežniki še toliko lepšo priložnost, da jim uspe priti do konca.

Favoritov za etapno zmago v tem primeru ne manjka, po mnenju strokovnjakov pa izstopajo imena, kot so Stefan Küng (Groupama FDJ), Victor Campenaerts (Lotto Dstny), Kasper Asgreen (Soudal-QuickStep), Mathis Le Berre (Arkea B&B Hotels), Bruno Armirail (Decathlon AG2R la Mondiale), Alessandro de Marchi (Jayco AlUla), Quentin Pacher (Groupama FDJ), Pau Miquel (Kern Pharma) in Casper Pedersen (Soudal-QuickStep).

Santander je bil v zgodovini Vuelte že 35-krat uporabljen kot cilj etape, a nazadnje pred 21 leti, ko je leta 2003 Alessandro Petacchi dobil sprint glavnine pred Erikom Zablom in Tomom Boonenom. Tudi sicer smo na ulicah Santanderja najpogosteje bili priča sprintu glavnine, ki je odločil zmagovalca. Bo tako tudi letos, ali bo pogumnim ubežnikom vendarle uspelo zdržati?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice