Šport > Kolesarstvo
6869 ogledov

Roglič je kralj Vuelte, že četrtič!

Primož Roglič Profimedia
Primož Roglič je v zadnjo etapo krenil z lepo prednostjo. Z drugim mestom v vožnji na čas jo je še nekoliko povečal. Kot edini ob Robertu Herasu je osvojil štiri Vuelte.

Primož Roglič se je kot zadni podal na traso kronometra s katerim se je zaključila tokrana dirka po Španiji. Zasavec je večino posla opravil v zadnjih dneh, ko je najprej iz rdeče majice 'spravil' Bena O'Connorja, nato pa pred zadnjo etapo zadržal dve minuti in dve sekundi naskoka pred drugouvrščenim Avstralcem in dodatnih osem sekund pred tretjim Enricom Masom. 

Roglič je bil tako pred četrto skupno zmago na Vuelti, s tem tudi ponovitvijo rekordnega dosežka Roberta Herasa, saj ga nihče od preostalih kolesarjev v prvi deseterici skupne razvrstitve še nikoli ni premagal v vožnji na čas. Nekaj skrbi je povzročalo zdravstveno stanje v njegovi ekipi, saj so na predzadnji dan zaradi zastrupitve s hrano odstopili kar trije moštveni kolegi Daniel Martinez, Nico Denz in Patrick Gamper.

Roglič se je na kronometer podal za Masom in O'Connerjem.

Sijajno predstavo je sicer pred tem prikazal Švicar Stefan Küng, ki je ob prečkanju ciljne črte za kar 43 sekund izboljšal dosežek do takratnega vodilnega Italijana Filippa Baroncinija. "Upam, da bo dovolj za zmago, saj najboljši v boju za skupni uspeh verjetno ne bodo tvegali preveč. Primož je na papirju morda najbolj nevaren, a ima na mojo srečo veliko prednost, zato ne bo tvegal," je še pred startom Slovenca razmišljal Küng.

Roglič v začetnih kilometrih res ni sledil Švicarjevem tempu, je pa zlahka odgovoril na dobro vožnjo O'Connorja. Avstralec je sicer pridobival sekunde v primerjavi z Masom.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Na prvem merjenju časa, to je bilo malce pred tretjino trase, je Roglič pridobil tri sekunde v primerjavi z O'Connorjem in 14 glede na Masa. 

Ob drugi meritvi časa je Roglič za Küngom zaostajal 28 sekund, to je bil skupno drugi čas, O'Connor 46, Mas pa 1:06. Vse je bilo pravzaprav odločeno.

Na koncu je slovenski as za Švicarjem, ki je naposled prišel do prve zmage na tritedenskih dirkah, zaostal 31 sekund. Zanesljivo je še četrtič osvojil Vuelto.

O'Connor je v zadnji etapi proti Rogliču izgubil 34 sekund, končna razlika pa je tako znašala 2:36. Rogla je ob prihodu v cilj visoko dvignil roko in pomahal ob koncu uspešne predstave.

Komentarjev 9
  • Ender3 21:09 08.september 2024.

    Slovenci smo šampioni kolesarstva..Spomin seže tja do Jureta Robiča, ki je prevozil trans Ameriški kolesarski maraton..Vozili so podnevi in ponoči in bolj malega spali.

  • munja 21:05 08.september 2024.

    Čestitke Primož!! Več kot zaslužena skupna zmaga, bravo!!!

  • Enzgg4 21:02 08.september 2024.

    Dokazal je tistim pezdetom iz JV, kako so ga lani zajebali. S pezdeti ne mislim kolesarjev, pač pa vodstvo. No, maščevanje je bilo sladko.

Sorodne novice