Šport > Kolesarstvo
1592 ogledov

Roglič odpihnil tekmece in zanesljivo oblekel rdečo majico

Primož Roglič Profimedia
Devetnajsta etapa dirke po Španiji se je končala z velikim zmagoslavjem Primoža Rogliča.

Večina strokovnjakov je pred tokratno etapo preedvidevala, da bo prišlo do menjave nosilca rdeče majice. Razlika med vodilnim Benom O'Connorjem in Primožem Rogličem je znašala le pet sekund, teren ob koncu preizkušnje pa je na papirju precej bolj ustrezal slovenskemu šampionu.

Ta v primerjavi s tekmeci v skupni razvrstitvi seštevka sicer še nikoli ni izgubil časa v kronometru, zato mu pred uro resnice, ki bo še sledila, pravzaprav niti ni bilo potrebno napadati, za ekipo Red Bull - BORO - hansgrohe je bilo predvsem pomembno nadzirati že omenjenega Avstralca ter prva Rogličeva zasledovalca Enrica Masa in Richarda Carapaza.

Devetnasjta etapa je sicer ob koncu ponujala vzpon na vrh Moncalvilla. Gre za 8,6 km dolg klanec s povprečnim naklonom kar 8,9 odstotka, ki pa je najtežji v drugi polovici, ko je povprečje ves čas nad desetimi odstotki. Tu naj bi se odločal današnji boj med najboljšimi.

V živo:

  • 118 km do cilja: V begu, ki je naposled le uspel, se je znašlo pet kolesarjev. Isaac del Toro (UAE Team Emirates), Edwaed Planckaert (Alpecin-Deceuninck), Fran Miholjević (Bahrain Victrorious), Vito Braet in Simone Petilli (oba Intermarche-Wanty) so si pred glavnino prikolesarili okoli pet minut naskoka. V skupnem seštevku je bil med njimi še najboljši del Toro, ki pa je za rdečo majico že zaostajal več kot uro in pol.
     
  • 110 km do cilja: Na tleh se je znašel Jay Vine. Nesrečni Avstralec ima v tem letu izjemno smolo, saj jo je hudo skupil že v slovitem padcu na dirki po Baskiji, ko so se poškodovali tudi Roglič, Remco Evenepoel in Jonas Vingegaard. Takrat je prav Vine prebil najdlje časa v bolnišnici.
     
  • 90 km do cilja: Naskok ubežnikov se je skrčil pod tri minute in pol. V glavnini so se na čelu izmenjali tudi kolesarji Red Bulla in ekipe EF Education – EasyPost. To je bila napoved, da Roglič in Carapaz resno razmišljata tudi o etapnem uspehu. Ta dvojec se je na omenjenem vzponu pomeril že leta 2020, Ekvadorec je bil takrat v rdeči majici, Roglič v zeleni. Carapaz je ob koncu napadel, a je takoj sledil protinapad Zasavca, ki se je takrat odpeljal tekmecu in si do ciljne črte v 750 metrih privozil kar lepo prednost.
     
  • 79 km do cilja: Ubežniki so na vrhu Puerto de Pradilla imeli malce več kot dve minuti in pol prednosti.
     
  • 60 km do cilja: Na čelu glavnine so bili kolesarji ekipe Red Bull - BORA  - hansgrohe, pridružili so se jim tudi člani ekipe Movistar. Razlika je bila 2:12.
     
  • 48 km do cilja: V skupini ubežnikov je popustil Braet. Najboljši so ga hitro ujeli, ostala četverica je imela še 1:47 naskoka.
     
  • 19 km do cilja: Glavnina je imela vse pod kontrolo. Kolesarji Red Bulla se niso pretirano trudili, da bi ubežnike ujeli že pred zadnjim vzponom, saj so verjeli, da bo njihov kapetan brez težav nadoknadil razliko na klancu. Kar nekaj časa seje prednost četverice vrtela okoi minute in pol. 
     
  • 9 km do cilja: V glavnini so v boju za dober vstop na klanec hitro stopili prednost ubežnikov. Kot zadnji je bil po nekaj metrih zadnjega vzpona ujet Hrvat Miholjević. Tempo so še vedno narekovali pri Red Bullu.
     
  • 7 km do cilja: Roglič je kolesaril za tremi pomočniki, glavnina se je precej razredčila. 6,4 km pred ciljem je delo na čelu prevzel Dani Martinez.
     
  • 6 km do cilja: Martinez, Aleksandr Vlasov in njun kapetan Roglič so se preprosto odpeljali naprej.
  • 5 km do cilja: Vlasov je kot zadnji Rogličev pomočnik 'odvil stran', slovenski as je ostal sam. V ozadju je skočil Carapaz in za sabo odpeljal tudi Masa, O'Connorja, Davida Gauduja ... Kasneje je tekmece napadel Mas, nosilec rdeče majice je izgubil stik.
     
  • 3 km do cilja: Prednost Rogliča pred Masom je znašala 19 sekund, v naslednjem kilometru jo je Slovenec povišal še za sedem sekund.
  • 1 km do cilja: Slovenski šampion je zanesljivo vozil proti prevzemu skupnega vodstva, naskok do O'Connorja, ki se je nahajal v skupini s Carapazom, je znašal več kot minuto, Avstralec pa je nato ob novem pospeševanju Ekvadorca izgubil stik.
     
  • Cilj: Roglič je prepričljivo prišel do svoje tretje letošnje etapne zmage na Vuelti. Ob tem si je zagotovil tudi lepo prednost v generalni razvrstitvi. Pred etapo je imel minuto in 20 sekund naskoka pred Masom, na cesti je razliko povišal za 50 sekund, a je pridobil tudi še 10 dodatnih bonus sekund glede na Španca. Tega sta namreč v zadnjih minutah prehitela Gaudu in Mattias Skjelmose. O'Connor je v cilj prišel s +1:49.
    Pred zadnjima dvema etapama ima Roglič 1:54 prednosti pred O'Connorjem, 2:20 pred Masom in 2:54 pred Carapazom.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice