Šport > Košarka
557 ogledov

"Ne moreš igrati vse življenje, zadovoljen sem s kariero"

Goran Dragić Profimedia
Kapetan zlate slovenske košarkarske reprezentance Goran Dragić bo na poslovilni tekmi v Stožicah sklenil svojo športno pot na spektakularen in veličasten način.

Osemintridesetletni Goran Dragić je zadnjo tekmo v ligi NBA odigral aprila lani v dresu Milwaukeeja. V ZDA je prišel leta 2008. Bil je še član Phoenix Suns, Miami Heat, Houston Rockets, Toronto Raptors, Brooklyn Nets in Chicago Bulls. V ligi NBA je odigral preko tisoč tekem in dosegel 13.448 točk, v dresu Slovenije pa je zbral 90 nastopov.

"To bo velik spektakel, veliko igralcev. Združili smo svet košarke. Za veliko stvari sicer ne vem, ker pripravljajo presenečenje. Mislim, da bo program zelo pester, videli bomo veliko dogajanja, tako da upam, da bodo gledalci pred malimi ekrani in navijači v dvorani uživali," je zbrane novinarje v hotelu Austria Trend nagovoril Dragić.

"Dobro vprašanje," je Dragić odgovoril, na kaj boli bolj ob koncu kariere, telo ali srce: "Verjetno srce, saj nisem pričakoval, da bom kariero končal tako, kot sem jo. Vedno sem si predstavljal, da bom končal pod svojimi pogoji in ne zaradi zdravstvenih razlogov. Ampak to je del življenja, treba se je prilagoditi in iti naprej."

Dragić je bil član prve peterke na dveh evropskih prvenstvih (2013, 2017), 2014 je pristal v tretji peterki lige NBA in obenem prejel naziv za igralca, ki je najbolj napredoval. Leta 2018 je igral na tekmi zvezd lige NBA ter bil štirikrat igralec tedna lige.

"Je in ni težko. Že eno leto ne igram in s tem sem se pomiril. Še vedno malo pogrešam vzdušje garderobe, tekme, ampak vedel sem, da bo ta dan enkrat prišel. Ne moreš igrati celo življenje, a zadovoljen sem s kariero in sam s sabo, to je tisto, kar najbolj šteje," je pojasnil zlati kapetan.

Goran Dragić | Avtor: Fundacija Goran Dragić Goran Dragić. Fundacija Goran Dragić

Njegovo zlato obdobje je bilo med letoma 2013 in 2018. Dragić je v rednem delu lige NBA odigral 374 tekem, na katerih je v povprečju dosegal 17,7 točke in 5,4 podaje. V dveh sezonah v tem obdobju je v povprečju dosegal več kot 20 točk na tekmo (2013/14 za Phoenix Suns in 2016/17 za Miami Heat). Izjemno obdobje je 2017 nadgradil z zlato medaljo na evropskem prvenstvu v Istanbulu in nazivom najkoristnejšega igralca (MVP) prvenstva.

"Najboljši trenutek je bila zagotovo osvojitev zlate kolajne s Slovenijo. Potem tudi nabor, ko sem prišel v ligo NBA, in igranje za Miami Heat, tako da je dosti lepih trenutkov."

Dragiću se je v petek poklonila tudi Košarkarska zveza Slovenije, ki je upokojila njegov reprezentančni dres s številko 3. Kot je dejal, je počaščen, a vodstva KZS na poslovilno tekmo ni povabil. "Počaščen sem. Za Slovenijo sem igral 12 let, tudi takrat, ko sem bil poškodovan in utrujen, sem zmeraj rad vstal in igral za Slovenijo. Zagotovo sem dal vse od sebe, tako da hvala lepa vsem."

Dotaknil se je tudi petkovega poslovno-športnega dogodka. "Mislim, da je uspel. Ko smo se pripravljali, sem želel imeti Billa Duffyja na odru, pa tudi Steva Nasha in Dirka Nowitzkega. Najprej zahvala, da so sploh prišli in so del te zgodbe. Steva poznam zelo dobro, a vsakič, ko ga slišim govoriti, kako umirjen je, kako pomaga drugim, kakšen vodja je, sem res fasciniran," je nekaj besed svojemu mentorju iz lige NBA namenil Dragić.

Fundacija Goran Dragić | Avtor: Fundacija Goran Dragić Fundacija Goran Dragić

Dogodek je poskrbel še za nekoliko večjo prepoznavnost Slovenije. "Mislim, da zelo veliko ljudi pozna Slovenijo zaradi Luke Dončića, Tadeja Pogačarja in pred tem Tine Maze. Šport je velik ambasador za prepoznavnost Slovenije. To je tisto, kar združuje narod, ljudi, ne glede na to, od kod prihajaš, iz katere države si. Zelo sem vesel, da so lahko vsi ljudje, ki so bili povezani z mojo kariero in še niso bili v Sloveniji, prišli in obiskali našo prelepo državo. Da vidijo, da tudi mala Slovenija lahko priredi tako velik dogodek," je še dejal slovenski košarkarski as.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice