Šport > Košarka
3909 ogledov

Nowitzki: V Sloveniji se počutim odlično

Nowitzki Profimedia
V Ljubljano je prišel tudi sloviti Dirk Nowitzki.

Danes se bo s spektaklom v Stožicah od aktivnega igranja košarke poslovil 'zlati kapetan' slovenske reprezentance iz evropskega prvenstva 2017 Goran Dragić. Ta je sicer svojo zadnjo tekmovalno tekmo odigral že pred dobrim letom dni, ob njegovem slovesu od slovenskih navijačev pa so v Ljubljano prišli številni zvezdniki. Med njimi tudi legendarni Nemec Dirk Nowitzki.

"Prišel sem, da bi izrazil spoštovanje do Gorana, do tega, kar je dosegel v karieri in kakšen človek je. Vsi smo prišli, da počastimo to, kaj je dosegel v košarki, da podpremo njegovo dobrodelno noto in slavimo njegovo ljubezen do košarke. Veseli smo, da smo tukaj, upam, da bo tekma zabavna," je uvodoma slovenskim in tudi kopici tujih novinarjev dejal Nowitzki.

Ta je skupaj s sedanjim trenerjem Dallasa Jasonom Kiddom Mavericks leta 2011 popeljal do edinega naslova v zgodovini franšize. V tem letu so Luka Dončić in kolegi zaigrali v velikem finalu lige NBA, kjer so klonili proti zasedbi Boston Celtics.

"Težko je osvojiti NBA ligo. Ne moreš kar priti in zmagati. Potrebno je rasti kot oseba, kot igralec, kot ekipa. Vse skupaj se ne zgodi čez noč. Mislim, da smo naredili kar nekaj izboljšav okoli Dončića, on pa je seveda eden izmed najboljših košarkarjev v ligi in na svetu. Zdaj smo pristavili nekaj koščkov sestavljanke okoli njega in poskrbeli, da je moštvo lahko uspešno," je o NBA franšizi v kateri je prebil kar 21 let izjavil Nemec. V klubu ima vlogo svetovalca.

"Začelo se je pravzaprav s prihodom Kyrieja Irvinga, v prvem letu se to še ni izšlo, v zadnji sezoni pa sta oba igrala dobro. Pripeljali smo še nekaj visokih košarkarjev, ki lahko igrajo dobro obrambo in lovijo njegove visoke podaje pod obroč, zdaj pa je prišel še odličen strelec Klay Thompson. Mislim, da gre zdaj za pravzaprav dobro celoto. Če bodo vsi ostali zdravi, je pred nami odlična sezona, vendar osvojitve naslova v ligi NBA nikoli ne moreš napovedati. Med sezono se pojavljajo vzponi in padci, v končnici pa moraš biti zdrav in prikazati svojo najboljšo košarko. Veliko reči je, ki se lahko zgodijo med sezono, samo redni del šteje 82 tekem. Upam, da bomo imeli dobro sezono, da bomo prišli do dobrega položaja pred končnico in s tem prednosti domačega igrišča v končnici, nato pa bomo videli," je še dodal. 

Dirk Nowitzki | Avtor: Fundacija Goran Dragić Fundacija Goran Dragić

Nowitzki si je po koncu kariere vzel čas za družino, veliko potuje, v zadnjem mesecu pa se je nahajal v Parizu, kjer je spremljal olimpijske igre. Slovenija se po četrtem mestu v Tokiu tokrat na OI ni uvrstila.

"Želiš si, da bi na največjem odru, to olimpijske igre ob svetovnem prvenstvu tudi so, zaigrali vsi najboljši košarkarji, seveda tudi Dončić. Nekoliko sem spremljal kvalifikacijske turnirje, Slovenija je izgubila v Grčji. Šlo je za izjemno težek turnir, le eno moštvo je napredovalo v Pariz. V Tokiu je Slovenija igrala odlično, Luka ima tako že neko izkušnjo."

"Olimpijski turnir v košarki je bil tokrat odličen. Srbija je igrala izjemno, Nemčija se je prebila daleč, Francija je bila gostiteljica, vzdušje je bilo izjemno, tu so bili seveda še Američani. Steph (Curry, op.p.) je v finalu zadel nekaj izjemnih metov. Raven igre se mi je zdela zelo visoka, vzdušje bilo v dvorani odlično tako za moške kot ženske. To je bila odlična reklama za košarko."

Nowitzki je odgovoril tudi na vprašanje, če si v prihodnosti želi videti, da bi skupaj zaigrala tudi Nikola Jokić in Dončić: "Upam, da se bo to zgodilo v Dallasu. Nisem pa prepričan, da bo prišlo do tega. Gre za dva izjemna igralca, morda celo najboljša na svetu. Imata dober odnos, spoštujeta se, skupaj preživljata čas. Ne vem. Seveda si želimo, da bi Luka čim dlje ostal v Dallasu in tam tudi zaključil svojo kariero. Je izjemen talent, a tudi odlična oseba, radi ga imamo. V našem mestu je ikona. Rad imam tudi Jokićevo igro, njegovo strast, njegove igralske sposobnosti za centra pa so neverjetne."

Nowitzki je že obiskal Slovenijo. Kot del Dallasove delegacije je bil prisoten pri podpisu Dončićeve zadnje pogodbe, ko je slovenski as klubu iz Teksasa obljubil petletno zvestobo.

"Nisem prvič tukaj. Bil sem tu ob podpisu pogodbe, bil pa sem že tudi prej, ko smo tu snemali reklame. Tu mi je zelo všeč. Spominja me na Nemčijo, predvsem na južni del Nemčije, na pokrajino južno od Münchna. Alpe, jezera, v mestih je prisotna zgodovina, tlakovane ceste. Čudovito je. Včeraj sem obiskal grad in si ogledal mesto. Res me spominja na južno Nemčijo, pred dnevi sem si privoščil tudi 'šnicl'. Počutim se kot doma."

Komentarjev 3
  • Ender3 11:56 24.avgust 2024.

    Dirk Legenda !

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 11:44 24.avgust 2024.

    Kako se ne bi imel odlično, ko pa ima milijarde na računih, tukaj je pa vse zastonj.

  • Avatar Garancija
    Garancija 11:30 24.avgust 2024.

    Slovenija je za bogate raj na zemlji

Sorodne novice