Šport
516 ogledov

Mladi Španec po velikem preobratu spisal teniško zgodovino

Carlos Alcaraz Profimedia
Alcaraz je postal prvi teniški igralec odprte ere, ki je osvojil svoje prve tri grand slame na treh različnih podlagah. Za naslov v Parizu je po petih nizih strl Zvereva.

Španski teniški as Carlos Alcaraz je zmagovalec odprtega prvenstva Francije v Parizu. V finalu je po štirih urah in 20 minutah s 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2 ugnal Nemca Alexandra Zvereva. Enaindvajsetletnik iz Murcie je tako osvojil tretji naslov na turnirjih za grand slam ter postal sploh prvi tenisač v odprti eri, ki je prve tri naslove za grand slam osvojil na treh različnih podlagah. Pred tem je dobil OP ZDA 2022 na trdi podlagi in lani Wimbledon na travi.

Pri 21 letih mu zdaj do kompleta naslovov na največjih turnirjih manjka le še OP Avstralije v Melbournu. V finalih grand slamov doslej še ni izgubil. V karieri ima zdaj po 18 finalnih nastopih 14 naslovov na najvišji ravni. Španski as, ki bo na ponedeljkovi lestvici napredoval na drugo mesto lestvice ATP, je postal še osmi Španec z naslovom na pariškem rdečem pesku, največ jih ima seveda Rafael Nadal s 14.

Carlos Alcaraz | Avtor: Profimedia Profimedia

Zverev je drugič v karieri igral v finalu grand slama in drugič izgubil. Leta 2020 ga je v New Yorku po petih nizih in prav tako preobratu ugnal Avstrijec Dominic Thiem. Sedemindvajsetletnik iz Hamburga je bil četrti Nemec ter prvi po letu 1996 in Michaelu Stichu, ki se je uvrstil v finale Rolanda Garrosa. Zadnji zmagovalec pa ostaja Henner Henkel iz davnega leta 1937. Olimpijski prvak Zverev je sicer v 34. finalu na najvišji ravni 12. ostal praznih rok

Alcaraz je za razliko od polfinalnega spopada proti Italijanu Janniku Sinnerju tokrat bolje začel in v drugi polovici prvega niza zasenčil visokoraslega Nemca. Zverev pa je v drugem nizu vrnil udarec in po zaostanku z 1:2 dobil vseh pet naslednjih iger za izenačenje na 1:1.

Alexander Zverev | Avtor: Profimedia Profimedia

V tretjem delu igre se je zdelo, da ima 21-letni Španec vse pod nadzorom. Vodil je s 5:2 in serviral za niz pri 5:3. Toda Nemec se je vrnil in vse bolj pritiskal na Španca. To mu je prineslo nov "break" in igro kasneje vodstvo z 2:1 v nizih. Alcaraz je že v polfinalu zaostajal z 1:2 v nizih, a se nato vrnil, tudi tokrat pa je v četrtem nizu prevladoval in z vsega eno izgubljeno igro izsilil odločilni peti niz, kar se je v finalu Rolanda Garrosa zgodilo drugič v zadnjih 20 izdajah.

V njem je odločitev padla v tretji in četrti igri. Najprej je 27-letni Nemec po dveh napakah na mreži, dvojni napaki in neizsiljeni napaki podaril "break" Špancu. Ta pa je v naslednji igri ubranil štiri priložnosti Nemca za izenačenje. Za nameček je nato še enkrat odvzel servis Zverevu ter pri vsega 21 letih na vseh podlagah osvojil turnir velike četverice.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice