Šport > Moto športi
189 ogledov

Marquez začel nizati zmage

Marc Marquez Profimedia
Marc Marquez slavil v Misanu, Bagnaia veliko nadoknadil.

Španski zvezdnik Marc Marquez (Gresini) je zmagovalec dirke razreda motoGP za veliko nagrado San Marina v Misanu. Drugo mesto je pripadlo aktualnemu svetovnemu prvaku Italijanu Francescu Bagnaii (Ducati), ki je izkoristil napačno odločitev glede menjave motocikla glavnega tekmeca v boju za naslov prvaka Španca Jorgeja Martina (Prima Pramac).

Za razliko od kvalifikacij se tokrat Martin ni tako dobro pognal s starta. Pred njim je ostal Bagnaia, tretjeuvrščeni Italijan Franco Morbidelli (Prima Pramac) pa je zdrsnil 21 krogov pred koncem.

Nato je nad stezo padlo nekaj kapelj dežja, oprijema pa je bilo nekoliko manj. Razmere je dodobra izkoristil Marc Marquez (Gresini), ki se je hitro prebil na vrh, medtem ko je šel Martin na menjavo motocikla in se pri tem močno uštel. Na koncu je zaostal za krog, a osvojil točko za končno 15. mesto.

V boju za zmago sta ostala le starejši od bratov Marquez in Bagnaia, a se je osemkratni svetovni prvak v drugi polovici preizkušnje odpeljal dvakratnemu zaporednemu prvaku in slavil drugo zmago v nizu. Skupno je bila to 61. zmaga v kraljevskem razredu za 31-letnika iz Cervere.

Marc Marquez | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretje mesto je zasedel drugi dirkač tovarniške ekipe Ducatija Italijan Enea Bastianini.

"Zame je najbolj pomembno, da sem ohranil hitrost tudi po tistih nekaj kapljah dežja. Ta mi je sicer omogočil, da sem se dokopal do vodstva. Rekel sem si, da moram najti pravi ritem kot na treningih. Ko sem prečkal ciljno črto, sem bil zelo vesel, čustva so bruhala iz mene. Očitno je nekdo od zgoraj malce odprl nebo, da sem lahko prišel na čelo in od tam vodil dirko," je organizatorjem po koncu dejal Marquez.

Bagnaia je bil kljub drugemu mestu zadovoljen, saj je po padcu pretekli konec tedna na VN Aragonije, nadoknadil večji del zaostanka za Martinom. Ni pa bil kos zmagovalcu, kot je kasneje priznal.

"Vsekakor je bilo bolje kot včeraj. V soboto je bila možnost za zmago, a tega nisem izkoristil. Danes pa je bil Marc enostavno predober in predobro pripravljen, zato je bilo drugo mesto največ, na kar sem lahko upal. Morda mi uspe naslednjič, ko bom spet 100-odstotno pripravljen. Toda 20 točk za prvenstvo je vsekakor dober podatek," pa je o preizkušnji razlagal Bagnaia, ki še čuti bolečine po padcu pretekli konec tedna.

Francesco Bagnaia | Avtor: Profimedia Profimedia

V skupnem seštevku ima Martin 312 točk, Bagnaia je pri 305. Marc Marquez je po zmagi zdaj pri 259 in še relativno blizu, da bi se pred zadnjimi sedmimi dirkaškimi konci tedna vmešal v boj za naslov.

Tudi naslednja dirka SP bo v Misanu, a v okviru VN Emilije-Romanje 22. septembra. Dan prej bo sprinterska preizkušnja v kraljevskem razredu. To je v soboto dobil Martin.

V razredu moto2 je bil tokrat najboljši Japonec Ai Ogura, ki je s tem prevzel tudi skupno vodstvo. Hitrejši je bil od Španca Arona Caneta in Italijana Tonyja Arbolina. V skupnem seštevku ima Japonec, ki bo prihodnje leto dirkal v razredu motoGP, devet točk naskoka pred Špancem Sergiom Garcio.

V najšibkejšem razredu moto3 je prvo zmago v karieri slavil Angel Piqueras, ki je bil vsega 35 tisočink sekunde hitrejši od rojaka Daniela Holgada. Tudi tretje mesto je pripadlo Špancu - Ivanu Ortoli. Skupno še naprej premočno vodi Kolumbijec Daniel Alonso, ki ima 70 točk naskoka pred Holgadom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice