Šport > Nogomet
2848 ogledov

Španiji je prinesel naslov, v domačih krajih so ga razglasili za izdajalca

Mikel Oyarzabal Profimedia
Zadetek Mikela Oyarzabala ni navdušil vseh prebivalcev Španije.

Povsem ob koncu 86. minute je v finalu evropskega prvenstva rezervist Mikel Oyarzabal podstavil nogo za zadetek, ki je Španijo popeljal do četrtega naslova najboljših v Evropi. Za večino Špancev je tako postal nacionalni junak, prav v okolju iz katerega prihaja pa nekaterih ni navdušil.

V mestecu Ellorio, ki se nahaja med baskovskima velemestoma San Sebastian in Bilbao, v njem pa prebiva tudi nogometaševa mama, se je tako na fasadi ene izmed stavb pojavil napis z besedo 'izdajalec'. Enako oznako si je prislužil tudi njegov klubski kolega pri Real Sociedadu Mikel Merino, ki je v četrtfinalu z golom z glavo v 119. minuti odločil dvoboj z Nemčijo.

Mikel Merino | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ne igranju za Španijio," je bilo zapisano na transparentu v Elloriu, ki je vseboval tudi baskovsko zastavo, španska pa je bila prečrtana.

Po zmagi Španije se je sicer oglasil tudi glavni koordinator EH Bildua, gre za levo krilo baskovske nacionalistične stranke, Arnaldo Otegi: "To ni moja reprezentanca, to ni moj kralj in to ni moja himna."

"Nekateri ljudje so prepričani, da smo nastrojeni proti Španiji, a želim predvsem, da se ljudje vprašajo, zakaj bi Baski igrali za Španijo. Ta pravico, da bi Baski igrali za Baskijo, nam preprečuje," je zaključil Otegi, ki si finala ni ogledal, saj ga v njem nihče ni zastopal.

V izbrani vrsti novih evropskih prvakov je sicer igrala kopica Baskov, poleg omenjenega dvojca še vratar Unai Simon, Daniel Vivian, Martín Zubimendi in Nico Williams, poleg že omenjenih pa za največja baskovska kluba Athletic Bilbao in Real Sociedad igrata še Alex Remiro in Robin Le Normand. Potomec Baskov je tudi Aymeric Laporte, ki je bil sicer rojen v Franciji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice