Šport > Olimpijske igre
11603 ogledov

Takšen je epilog pritožbe Benjamina Savška na olimpijsko kazen

Benjamin Savšek Profimedia Benjamin Savšek.
Nekdanji olimpijski prvak je po pribitku 50-ih sekund ostal brez medalje. Nato je podal pritožbo.

Mednarodno športno razsodišče (Cas) v Lozani je zavrnilo pritožbo, ki sta jo vložila slovenski kanuist Benjamin Savšek in v imenu Olimpijskega komiteja Slovenije vodja slovenske odprave v Parizu, Uroš Mohorič. Odločitev pomeni, da je dokončno obveljal pribitek 50 kazenskih sekund za izpuščena vratca, ki je Savška oddaljil od boja za kolajne.

Tako kot kanuistu Savšku je na olimpijskih igrah v Parizu tudi kajakašu Petru Kauzerju usodo krojila za slovenski olimpijski tabor sporna sodniška odločitev. Obema so dodelili pribitek 50 kazenskih sekund, slovenska favorita na divjih vodah pa sta ostala brez bojev za kolajne.

V slovenskem taboru so pritožbo vložili 9. avgusta, Cas pa je odločitev sprejel 16. avgusta.

Savšek, ki je pred tremi leti v Tokiu postal olimpijski prvak s kanujem, je v Parizu po sodniški odločitvi o 50-sekundnem pribitku ostal prekratek za vsaj bron. Kazen je dobil zaradi namernega odrivanja količka, a Savšek pravi, da ga ni odrival namerno.

Arbiter v zadevi Lars Hilliger v razsodbi ugotavlja, da pritožniki niso ustrezno utemeljili očitka, da je bila sodniška odločitev sprejeta v nasprotju z načeloma pravičnosti in nearbitrarnosti. Iz poročila glavnega sodnika na tekmi po mnenju arbitra ni mogoče sklepati, da bi lahko bili razlogi za sprejem njegove odločitve "samovoljni".

Kajakaška zveza Slovenije je že v času iger v Parizu Mednarodni kajakaški zvezi (ICF) poslala poslala pritožbo ter zahtevo za predložitev video posnetkov, ki jih je imela glavna sodnica na voljo tako v primeru Savška kot Kauzerja. Pri zvezi ICF so pritožbo zavrnili z utemeljitvijo, da je bilo že pred igrami v Parizu dogovorjeno, da bodo sodniki samo vodjem ekip verbalno pojasnili, zakaj so se odločili za določene poteze in da ne bodo posredovali nobenih pisnih poročil, v današnji tiskani izdaji pojasnjuje športni časopis Ekipa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice