Šport > Olimpijske igre
11633 ogledov

Kauzer po neprespani noči z vso silo: "Nočem, da moja hči ..."

Peter Kauzer Profimedia
Slovenski olimpijec Peter Kauzer je še vedno pod vtisom sodniške kraje, zaradi katere je ostal brez finalnega nastopa v slalomu na divjih vodah.

Slovenski kajakaš Peter Kauzer je po neuspešnem četrtkovem nastopu danes obsodil "dvojna merila" sodnice, ki ga je s podelitvijo pribitka stala uvrstitve v finale. "Rad imam ta šport in žal mi je, da ga nekateri ljudje na položajih uničujejo," je na omrežju Instagram po prespani noči zapisal Kauzer, ki tako še vedno meni, da je bil oškodovan.

Peter Kauzer Pa ne že spet Šport Sodniki pokopali olimpijske sanje še enega velikega slovenskega aduta

Štiridesetletni Kauzer, peti na svetovni lestvici, je danes sprva čestital prejemnikom medalj, nato pa razočaranje in jezo usmeril v sodnico in odločevalce v kajakaškem športu.

Kot je poudaril, športniki ogromno žrtvujejo, da bi lahko tekmovali na olimpijskih igrah, zaradi česar ga je posebej prizadela odločitev o 50-sekundnem pribitku zaradi ocene sodnice, da je zgrešil osma vratca.

Kauzer je nemudoma po tekmi pokazal nestrinjanje s kaznijo, v današnjem zapisu pa je dodal, da je zaradi sodniških "dvojnih meril" izginila "čistost športa". Ob tem je izrazil prepričanje, da se ob vsej tehnologiji, ki je na razpolago, "v 21. stoletju takšne stvari ne bi smele dogajati" ter je pozval k resni razpravi na to temo.

Peter Kauzer "Gnusi se mi vse!" Šport Naš olimpijec v solzah po sodniški kraji: "Sramota je, da sem del takega športa"

"Rad imam ta šport in žal mi je, da ga nekateri ljudje na položajih uničujejo," je bil neposreden Kauzer, ki je dejal, da je sam pripravljen priznati svoje napake, a da so nekateri preveč ponosni, ignorantski in arogantni, da bi storili enako.

"Moja hči obožuje veslanje, vendar bi raje videl, da bi izbrala balet," je še razočarano zapisal osvajalec srebra v kajaku v slalomu na mirnih vodah na OI leta 2016. "In tega ne morem sprejeti. Namesto da bi z njo delil svoje bogato znanje, skrivnosti in ljubezen do veslanja ter bi skupaj uživala v čolnu, raje vidim, da do tega ne bi prišlo, saj ne želim, da bi prestajala isto kot jaz. Ker jo imam preveč rad," je dodal.

 | Avtor: Instagram Instagram

Kot je sklenil, se je njegova olimpijska pot tako končala na najslabši možni način. S tem je obudil ugibanja, ali bo nastopil v današnjih kvalifikacijah v kajakaškem krosu.

"V 21. stoletju se to ne bi smelo več dogajati. Razumem, da se je motiti človeško, a takšne napake so v našem športu pogost pojav. Ob vsej tehnologiji do takšne odločitve sploh ne bi smelo priti. Čas je za resen pogovor. Rad imam ta šport in žal mi je, da ga nekateri ljudje na položajih uničujejo. Ne moreš se boriti z njimi, ker imajo moč in mislijo, da so večji od športa. Sam vedno sprejmem odgovornost za svoje napake, medtem ko so nakateri preponosni, preveč nevedni in arogantni, da bi storili enako. V tem poslu sem že več kot tri desetletja in žal mi je, da se na takšen način uničuje čistost našega športa."

Peter Kauzer

Peter Kauzer Je bil oškodovan? Šport Spoštovani strokovnjak ocenil, ali je Kauzer upravičeno dobil kazen

Po polfinalu so bili razočarani tudi v slovenskem taboru. Direktor Kajakaške zveze Andrej Jelenc je sodniško odločitev ocenil za sporno. "Mislim, da Peter v nobenem primeru ni bil v položaju, da bi lahko dobil 50 sekund pribitka ... Verjetno bi lahko še kakšen tekmovalec dobil tako kazen, če bi sodili tako strogo vsem, kot so Petru," je dejal.

Ob tem je zanikal, da bi šlo za kakšno osebno zamero proti Kauzerju. "Mislim, da nimajo nič proti njemu, le sojenje je človeška odločitev in kriterij ni bil enak za vse. Sem pa razočaran nad sodniško ekipo pri odločitvah. Išče se napake, da se kaznuje, bi pa morali pustiti, da tekma teče in soditi očitne dotike ter tako tudi zgrešena vratca," je za slovenske novinarje ocenil Jelenc.

O tem, da je bil to mogoče zadnji olimpijski nastop Kauzerja, pa je menil, da mora Kauzer najprej prespati to tekmo. "Vem, da je zelo razočaran nad tem, kar se je zgodilo, kot smo tudi ostali člani ekipe. V karieri se mu je to zgodilo že večkrat. Bo pa prej ali slej napočil konec njegove kariere, mogoče se bo sedaj, po tem razpletu, to zgodilo še prej kot bi se sicer."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Peter Kauzer (@peterkauzer)

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 12:06 02.avgust 2024.

    Vsekakor je treba protestirati na vseh možnih nivojih..Te svinjarije pa nam res ni treba požreti samo zato, ker smo majhni ali ker smo Slovani..