Šport > Olimpijske igre
10428 ogledov

Spoštovani strokovnjak ocenil, ali je Kauzer upravičeno dobil kazen

Peter Kauzer Profimedia
Kauzer je po močno kontroverzni kazni ostal brez finala na OI v Parizu.

Slovenski kajakaš Peter Kauzer se v slalomu na divjih vodah na olimpijskih igrah v Parizu ni uvrstil v finale. Na svojih petih OI je prišel do cilja s časom, ki bi mu zagotovil finale, vendar so mu sodniki naknadno dosodili zgrešena osma vratca in je zaradi petdesetih sekund pribitka pristal na 18. mestu med 20 polfinalisti.

Štiridesetletni Kauzer, peti na svetovni lestvici, je pred sodniško odločitvijo dobro nastopil v zgodnjem delu. Startal je sedmi po vrsti, ko je vodil Avstrijec Felix Oschmautz. V prvem delu je bil hitrejši od Avstrijca, v spodnjem pa je imel nekaj težav, predvsem pri sedemnajstih protitočnih vratcih. V cilju se je ura ustavila pri 97 stotinkah zaostanka za Avstrijcem, kar bi takrat bilo dovolj za drugo mesto, s tem časom pa bi se na koncu kot sedmi prebil v finale.

Peter Kauzer Pa ne že spet Šport Sodniki pokopali olimpijske sanje še enega velikega slovenskega aduta

A sledil je pribitek zaradi ocene sodnika, da je zgrešil osma vratca. Odločitev je sprejel z začudenjem. Po tekmi pa se je najstarejši slovenski športnik v Parizu čustveno zlomil, saj se je želel na najlepši način posloviti od svojih zadnjih olimpijskih iger v karieri, a se je na koncu počutil ogoljufano, kar je dal jasno vedeti tudi v svojih izjavah.

Razočarani pa so bili tudi v slovenskem taboru. "Mislim, da Peter v nobenem primeru ni bil v položaju, da bi lahko dobil 50 sekund pribitka. Sodim, da je odločitev, da je iz napačne linije sekal protitočna vratca, sporna. Ne vem, kdaj se je to že zgodilo. A zagotovo ni bilo to za 50 kazenskih sekund," je kazen za neupravičeno ocenil naš nekdanji odlični kanuist in aktualni direktor Kajakaške zveze Slovenije Andrej Jelenc.

Peter Kauzer "Gnusi se mi vse!" Šport Naš olimpijec v solzah po sodniški kraji: "Sramota je, da sem del takega športa"

"Mislim pa, da nimajo nič proti njemu, le sojenje je človeška odločitev in kriterij ni bil enak za vse. Verjetno bi lahko še kakšen tekmovalec dobil tako kazen, če bi sodili tako strogo vsem, kot so Petru. Sem pa razočaran nad sodniško ekipo pri odločitvah. Išče se napake, da se kaznuje, bi pa morali pustiti, da tekma teče in soditi očitne dotike ter tako tudi zgrešena vratca," je še dodal spoštovani strokovnjak, sicer član izvršnega odbora Mednarodne kajakaške zveze.

O tem, da je bil to mogoče zadnji olimpijski nastop Kauzerja, pa je menil, da mora Kauzer najprej prespati to tekmo. "Vem, da je zelo razočaran nad tem, kar se je zgodilo, kot smo tudi ostali člani ekipe. V karieri se mu je to zgodilo že večkrat. Bo pa prej ali slej napočil konec njegove kariere, mogoče se bo sedaj, po tem razpletu, to zgodilo še prej kot bi se sicer." Jelenc tudi še ni mogel potrditi, če bo Kauzer nastopil v petek v kajakaškem krosu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice