Šport > Olimpijske igre
2557 ogledov

Mnenje strokovnjaka o primeru Savšek: "Mislim, da vse to ni bilo prav"

Benjamin Savšek Profimedia
V kajakaškem svetu naj bi prihajalo do razhajanja o sojenju namernega odrivanja vratc.

Kazen, dosojena Benjaminu Savšku za odrivanje vratc v ponedeljkovem olimpijskem finalu v Parizu, je sicer v skladu s pravili v zadnjih letih, a glede tega v kajakaškem svetu obstajajo razhajanja, je za STA pojasnil direktor Kajakaške zveze Slovenije Andrej Jelenc, ki se ne strinja s kaznijo. Vprašanje je, ali se s takšnimi kaznimi zasleduje izvorni vzrok nastanka pravila, je dodal.

Kot je dejal Jelenc, sicer član izvršnega odbora Mednarodne kajakaške zveze, je bilo pravilo za namerno odrivanje vratc uvedeno, da si tekmovalec ob vožnji izven linije vratc teh ne bi mogel približati z veslom. "V zadnjih letih pa je v veljavi interpretacija, da se vsak takšen dotik, kot ga je storil Savšek, sodi za namerno odrivanje, s čimer so sodnikom olajšali delo."

Zaradi tega je po njegovih besedah veliko razprav na mednarodni ravni. "Vodje ekip, trenerji in ostali, ki smo v bistvu del slalomske zgodbe, smo se večkrat s tehničnim komitejem razhajali o tem namernem odrivanju," je dejal in dodal, da trenuten način sojenja po njegovem mnenju ne zasleduje izvornega razloga, zaradi katerega je bilo pravilo uvedeno.

Benjamin Savšek | Avtor: Profimedia Profimedia

Razprava bo po olimpijskem finalu v disciplini C-1 v Sloveniji bržkone dobila številne zagovornike vrnitve k ugotavljanju dejanske namere tekmovalca pri odrivanju vratc. Razplet finala je namreč za slovenskega predstavnika Savška pomembno krojila odločitev, da je namerno odrinil vratca.

S tem mu je bila prisojena veliko ostrejša, 50-sekundna kazen, namesto zgolj dvosekundne za dotik vratc, s katero bi olimpijski prvak iz Tokia končal na tretjem mestu. Da se mu zdi odločitev nepravična, je po tekmi ocenil tudi Savšek, ki je bil v finalni vožnji pri petih vratcih v pravi liniji, a je ob nekoliko navpični drži čolna, kot je sam pojasnil, skušal loviti ravnotežje, ko je z veslom udaril ob vratca.

Jelenc je za STA povedal, da je končno odločitev glede kazni sprejel glavni sodnik na tekmi. Glede na dejstvo, da je Savšek tekom vožnje imel zgolj dve sekundi pribitka, sta videosodnika sprva ocenila kazen dotika, a kot končna vedno obvelja odločitev glavnega sodnika, ki si nato ogleda vse posnetke sporne situacije.

Benjamin Savšek | Avtor: Profimedia Profimedia

Nova interpretacija pravila je po njegovem predvsem olajšanje dela sodnikov. "Ta prekršek so začeli obravnavati zgolj tehnično, kar je njim verjetno lažje, sodniku se tako ni treba odločati, ali je dejansko tekmovalec to namerno storil ali ne," je dodal.

Ob tem so slovenski ljubitelji kajakaškega športa z ušesi zastrigli tudi ob dejstvu, da se tekmovalec ne more pritožiti na sodniške odločitve v finalu. Po pojasnilih Jelenca to velja od uvedbe videosodnikov, ko je mednarodna zveza ob možnosti videopregleda želela narediti konec neupravičenim pritožbam, ki so zavlekla končne odločitve o zmagovalcih.

Ali pri tem obstaja višja instanca, kamor bi se slovenska ekipa lahko pritožila, recimo Mednarodno razsodišče za šport (CAS)? "Sodniška odločitev je zadnja. Takšen primer je bil na svetovnem prvenstvu v Londonu lani, ko so se Švicarji želeli pritožiti na Cas zaradi odločitve v kvalifikacijah. Ampak pri uporabi pravil ne pomaga Cas, tako da so Švicarji nato odstopili od te ideje," je še pojasnil Jelenc.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:14 30.julij 2024.

    Kakšne bedarije pišete “novinarji“

  • Avatar Leon
    Leon 09:00 30.julij 2024.

    Kazen, dosojena Benjaminu Savšku za odrivanje vratc v ponedeljkovem olimpijskem finalu v Parizu, je sicer v skladu s pravili v zadnjih letih, a glede tega v kajakaškem svetu obstajajo razhajanja ? Torej lahko pelješ naravnost in odrivaš palice iz smeri ...prikaži več trase . Savšek je dobro vedel kakšno napako je storil .

Sorodne novice