Šport > Olimpijske igre
232 ogledov

33. olimpijske igre odprte, ogenj prižgala nekdanja prvaka

olimpijski ogenj Pariz 2024 Epa
V Parizu, ki olimpijske igre gosti tretjič, so se tokrat odločili za prav posebno otvoritveno slovesnost.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je nocoj v Parizu razglasil začetek olimpijskih iger. Pred tem se je ob pojemajoči večerni svetlobi odvila slovesnost z nekaj tisoč nastopajočimi, v kateri ni manjkalo likov iz bogate francoske kulturne dediščine. Za odličja se bo v dveh tednih borilo 10.500 športnikov, med njimi 90 iz Slovenije.

Prvič doslej otvoritvene slovesnosti niso pripravili na stadionu, pač pa vodi. Začela se je z izplutjem skoraj 100 ladjic z olimpijskimi športniki na šestkilometrsko pot po reki Seni do trga Trocadero nasproti Eifflovega stolpa, kjer je sledil protokolarni del dogodka.

Za razliko od olimpijskih iger v Tokiu 2020, ki jih je zaznamoval covid-19 in so bile prestavljene za eno leto ter so se odprle na praznem stadionu, je tokrat otvoritvena slovesnost potekala v središču Pariza pred 300.000 gledalci z vstopnicami ter še mnogo več prebivalci mesta, ki so si razgled zagotovili iz zgradb na obrežju reke.

Olimpijske igre bodo trajale do 11. avgusta. Medalje bodo podelili v 329 disciplinah, prve že v soboto.

Organizatorji so s predstavo, imenovano Široko odprte igre, opozorili na raznolikost, enakost spolov in francosko zgodovino. V skoraj štirih urah je na bregovih Sene, mostovih ter okoliških znamenitostih, med njimi na katedrali Notre Dame in muzeju Louvre, ob vedno močnejšem dežju nastopilo približno 3000 umetnikov in plesalcev.

Pariz OI 2024 | Avtor: Epa Epa

Kdo vse bo med nastopajočimi umetniki, je bila vse do začetka slovesnosti dobro varovana skrivnost. Kot prva zvezdniška gostja se je že kmalu po izplutju prvih ladjic razkrila pevka Lady Gaga, ki je v tipični kabaretni opravi zapela pesem v francoščini. Za resnične so se tik pred zaključkom slovesnosti potrdile tudi govorice, da se v francoski prestolnici mudi hudo bolna pevka Celine Dion. Plesalcem na številnih lokacijah so se tekom slovesnosti pridružili še številni drugi izvajalci, med njimi priljubljena francoska pevka Aya Nakamura, pa operna diva in težkometalna skupina.

Igre je v že trdi temi odprl Macron. Pred tem je športnike nagovoril predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. ki je v svoj govor vpletel upanje na boljše politične razmere v svetu. Kot je dejal, so vsi skupaj del dogodka, ki združuje svet v miru. "V svetu, ki ga razdirajo vojne in konflikti, se lahko zahvaljujoč tej solidarnosti nocoj vsi združimo," je dejal.

Sledila sta olimpijska prisega in prižig olimpijskega ognja. Slednje so organizatorji zaupali nekdanji tekačici na 400 metrov Marie-Jose Perec ter judoistu Teddyju Rinerju, ki bo Francijo zastopal ne teh igrah.

Pariz OI 2024 otvoritev Slovenija | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice