Šport > Olimpijske igre
731 ogledov

Slovenski as pred OI: Telo je dodobra uničeno

Jan Tratnik Profimedia
Za Tratnika bo bolj kot trasa pomemben dober dan.

Slovenski kolesar Jan Tratnik bo edini Slovenec v moški vožnji na čas na olimpijskih igrah v Parizu. Na ravninski trasi bi bil izkušeni kolesar iz Idrije zadovoljen z uvrstitvijo med najboljšo deseterico, a bi moral imeti za to zelo dober dan.

Štiriintridesetletni član ekipe Visma-Lease a Bike ima za seboj uspešno dirko po Franciji. "Na Touru sem bil zelo dober. Če bi primerjal Giro in Tour, bi lahko rekel, da sem bil boljši zdaj," je dejal Tratnik na četrtkovi novinarski konferenci slovenskih športnikov v olimpijski vasi.

Je pa hitro dodal, da je telo že precej načeto: "Zadnje štiri dni čutim, da je telo dodobra uničeno. Bilo je ne le veliko fizičnega, temveč tudi mentalnega stresa. Ko je konec dirke, ta utrujenost pride za tabo." Tratnik dodaja, da kakšne posebne matematike za sobotni nastop ni: "Počitek in v soboto upati na dober dan."

 

Na sobotno povsem ravninsko, 32,4 km dolgo traso se bo podal že kot drugi ob natanko 16.33 in 30 sekund, nato pa bo skoraj eno uro čakal, kaj mu bo nastop prinesel.

"Raje bi imel kakšen krajši klanec, ampak trasa je, kakršna je. Znal sem odpeljati tudi že ravninske kronometre. Bolj kot to, kakšna je trasa, si želim, da bi imel dober dan," je izpostavil Tratnik, ki veliko počitka pred sobotnim nastopom ni imel.

Jan Tratnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Vseeno je prepričan, da mu tritedenska dirka v nogah pred OI lahko pomaga, a bolj na cestni dirki, ki bo 3. avgusta. "Na kronometrih na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah so bili večinoma boljši tisti, ki so se specifično pripravljali na to dirko in tik pred tem niso imeli v nogah tritedenske dirke. Se je pa večkrat pokazalo, da ti lahko takšna dirka prinese veliko za cestno dirko in je forma najboljša ravno takrat. Za soboto težko kaj spremenim, poskušal bom čim bolj uživati," pravi Tratnik.

Trasa cestne dirke mu je bolj všeč: "Je kot mini klasika, ni tako zahtevna. Osebno mi proga ustreza in zato imam višje cilje za cestno dirko kot za kronometer."

Glede na to, da na cestni dirki ne bo nastopil branilec bronaste kolajne Tadej Pogačar, je za člane slovenske četverice ob sicer veliki praznini to lahko tudi določena prednost.

"Za celotno ekipo je Tadejeva odsotnost resda minus, po drugi strani pa ne bomo izraziti favoriti. V Tokiu so vsi čakali, da bomo prevzeli pobudo v glavnini. Tega tokrat ne bo. Lahko se bomo držali v ozadju, medtem ko bodo morale druge države opraviti več dela, kar lahko izkoristimo," je prepričan Tratnik.

Na cestni dirki se mu bodo pridružili še Matej Mohorič, Luka Mezgec in Domen Novak, ki je zamenjal Pogačarja, od nedelje prvega zmagovalca dvojčka Giro - Tour v zadnjih 26 letih.

Jan Tratnik | Avtor: Profimedia Profimedia

"Malo me je presenetila njegova odločitev, ker sva še zadnji teden Toura govorila o tem in je bilo videti, da gre na OI. Na koncu se je odločil, da ne gre. Vem, kako je peljati Giro in Tour, on pa je dirkal še na skupno razvrstitev. Zato ga povsem razumem, saj se tudi sam počutim neuporabno. Mi pa dosti pomenijo olimpijske igre in sem si želel priti sem," je Pogačarjevo odločitev o odpovedi Pariza še ocenil Tratnik.

Ta po obisku družine v Nici in nekaj lahkotnih treningih trenutno skrbi predvsem za regeneracijo pred sobotno preizkušnjo.

"Malo poskušam poslušati telo na treningu. Po srčnem utripu sem videl, da je telo še kar utrujeno, saj je bil utrip nizek. V petek imam načrt spet dve uri vožnje in nekajkrat po pet minut malo hitreje, da aktiviram noge. Če bo spet slabo, bom šel počasneje in upal, da bo v soboto v redu," je razlagal Tratnik.

Rezultatskih ciljev resda nima, a dodaja: "S 'top 10' bi bil izjemno zadovoljen." Bo pa v močni konkurenci to težko dosegljivo. Med glavnimi favoriti so svetovni prvak Belgijec Remco Evenepoel, Italijan Filippo Ganna in mladi Britanec Josh Tarling.

Zlate kolajne iz Tokia ne bo branil slovenski as Primož Roglič, ki se je že pred časom odpovedal pariškemu nastopu v kronometru.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice