Šport > Kolesarstvo
777 ogledov

Trikratni zmagovalec Toura v Ljubljani in Komendi: Brez pritiska, prosim

Tadej Pogačar
1/18
Anže Petkovšek
Tadej Pogačar se je zahvalil svojim navijačem.

Prvi dvojni zmagovalec kolesarskih dirk po Italiji in Franciji v isti sezoni po 26 letih Tadej Pogačar je na sprejemu v Ljubljani danes skupaj z navijači proslavil obe zmagi. Ob tem je ponovil, da trojček zmag na vseh tritedenskih dirkah še ni v njegovih načrtih, bo pa naskakoval zmago na letošnjem svetovnem prvenstvu.

Prvi kolesar sveta se je na Kongresni trg v Ljubljani pripeljal skupaj s člani svoje mladinske ekipe Pogi Team.

Na osrednjem ljubljanskem trgu je zmagovalca Gira in Toura pričakala množica navijačev, ki ga je pozdravila z bučnim aplavzom. "Vse je lažje, ko imaš okoli sebe ljudi, ki verjamejo vate, in ko imaš ob sebi takšne navijače, kot jih imam jaz. Hvala vsem, ki ste prišli, najboljši ste," se je navijačem zahvalil Pogačar.

Ali navijanje tudi sliši, ko je v svojem elementu, ga je na odru vprašal tudi eden izmed članov Pogi Teama. "Včasih slišiš samo kričanje, včasih te že bolijo ušesa, ampak to ti da veliko energije. Včasih se sicer kdo najde, ki pride preblizu. Ampak brez navijačev bi ta šport bil kar brezvezen."

Velik odziv prisotnih je izzvalo tudi vprašanje o tem, ali razmišlja o slavnem trojčku zmag na vseh tritedenskih dirkah. Čeprav tega ni izrecno zanikal, pa je ponovil, da tega letos ne bo lovil. "Brez pritiska, prosim. Ampak hvala, ker vsi mislite, da to lahko osvojim ... Telo potrebuje počitek, glava potrebuje počitek," je znova potrdil, da je v njegovem prvem planu zdaj tekmovalni odmor.

Kljub temu se že ozira tudi proti jesenskim ciljem. "Ne skrivam, da je želja mavrična majica. A želje so nekaj, osvajanje pa nekaj drugega," je dejal o SP v Zürichu konec septembra. "Izziv so mi tudi dirke, ki mi ne ustrezajo, zmagati želim na vsakem terenu," je pristavil.

Pogačarju so se na odru poklonili tudi številni gostje, med drugim predsednik Kolesarske zveze Slovenije Pavel Marđonović, ljubljanski župan Zoran Janković in predsednica republike Nataša Pirc Musar. "Ne vem, če se Slovenci zavedamo, kaj pomeni trikrat zmagati na Touru in kaj pomeni v enem letu slaviti na Giru in Touru. Iskrene čestitke in hvala, gospod Pogačar!" je dejala predsednica.

"Pri njemu kolesarjenje izgleda tako preprosto ... Kar mi je posebej všeč pa je njegova igrivost na kolesu. Zna se pošaliti, zna tudi poškropiti njegovo izbranko z vodo sredi etape. Ampak v prvi vrsti je velik človek, navdih za mlade slovenske športnike," je dodala in Pogačarju predala darilo, posebno kavo z njegovim imenom in džezvo, ta pa ji je vrnil z rumeno in roza majico iz osvojenih dirk.

Sprejem za Pogačarja je že drugi za slovenskega kolesarja v Ljubljani v dobrem letu. Nazadnje so na Kongresnem trgu prejšnji junij pozdravili Primoža Rogliča, ko je zmagal na dirki po Italiji. Tudi nanj se je spomnila predsednica in mu zaželela hitro okrevanju po padcu na Touru.

Da je izjemno ponosen, da je na Giru nasledil Rogliča, je pristavil Pogačar. "Nikoli si nisem mislil, da bova dva Slovenca drug za drugim osvojila ta pokal. To so sanje vsakega kolesarja in jaz ter Primož ga imava," je povedal.

Na odru sta se prvemu kolesarju na svetu pridružila tudi zvesta spremljevalca na dirki po Franciji, športni direktor ekipe UAE Team Emirates Andrej Hauptman in serviser Boštjan Kavčnik. "Že od mladinskih kategorij je Tadej rad dirkal po Italiji, zato sem vedel, da lahko zmaga na Giru ... Z dvojčkom Giro - Tour pa je dosegel nekaj zelo redkega, na kar smo lahko izjemno ponosni," je povedal Hauptman.

Največji kompliment je kolegu iz kolesarske karavane namenil Luka Mezgec. "Dobro smo napredovali v zadnjih desetih letih. Če zmagaš eno tritedensko dirko, je nekaj posebnega, če pa si serijski zmagovalec, pa si enostavno 'GOAT'," je angleško kratico za najboljšega vseh časov Pogačarju namenil Mezgec.

Pogačar se je po sprejemu v Ljubljani odpravil proti domači Komendi, kjer se je okoli 20. uri začel še drugi današnji sprejem zanj.

sprejem Komenda, Tadej Pogačar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Tadej Pogačar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Tadej Pogačar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Tadej Pogačar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Tadej Pogačar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Komentarjev 3
  • Ender3 22:47 24.julij 2024.

    Slovenci v vsem močno pretiravamo..

  • atamama 22:15 24.julij 2024.

    Da ga ni sram za odpoved nastopa na OI. Koliko kilometrov je prekolesaril in koliko treningov naredil na račun slovenskega denarja, sedaj pa mu je pomemben lasten profit. Upam da ga bodo izločili tudi za SP....

Sorodne novice