Šport > Kolesarstvo
5076 ogledov

Pogi potrdil, kar smo sumili že včeraj

Tadej Pogačar Urška Žigart Profimedia
Tadej Pogačar je potrdil, da se delno za njegovo odločitvijo skriva tudi izbor selektorja ženske reprezentance.

Zdaj že trikratni zmagovalec Toura Tadej Pogačar se je udeležil kriterija Surhuisterveen na Nizozemskem. Pred nastopom je spregovoril tudi o svoji odločitvi, da bo izpustil olimpijske igre v Parizu. Glavni razlog je utrujenost.

"Ni to glavni razlog, a je seveda to pomagalo pri moji odločitvi. Menim, da si je zaslužila svoje mesto. Je dvojna državna prvakinja v cestni ter tudi vožnji na čas," je za nizozemski NOS na vprašanje, ali je njegova odpoved posledica neizbora Urške Žigart za nastop na olimpijskih igrah, odgovoril Pogačar.

“Je edina Slovenka, ki se je uvrstila v prvo deseterico na enotedenskih dirkah svetovne serije. V zadnjih dveh letih je osvojila precej točk za Slovenijo, ki brez nje ne bi imela dveh mest za olimpijsko cestno vožnjo," je nadaljeval Pogačar, ki je eden najbolj prepoznavnih podpornikov ženskega kolesarstva, zaročenko Urško pa, če je to možno, spremlja tudi na dirkah.

"Pred dirko po Švici sem po telefonu dobila sporočilo selektorja Gorazda Penka, ki je razložil svojo odločitev in razloge za to. Dejal je, da se je tako odločil že lani," je pred časom sicer izjavila Žigart.

Urška Žigart | Avtor: Profimedia Profimedia

Penko je svoj izbor na nacionalni televiziji pojasnil z naslednjimi besedami: "Naštel bom čisto objektivne razloge: lani se je podeljevala kvota nacionalnim panožnim zvezam v kolesarstvu in Urška Pintar je dosegla najvišje število točk, na mednarodni lestvici je bila tudi najvišje postavljena. Čeprav vemo, da tekmuje s klubom, ki nima prav veliko možnosti za dirke in veliko sredstev. Drugo, kronometrsko kvoto, si je privozila Eugenia Bujak, ki sem jo odlično pripravil na kronometrsko preizkušnjo na SP. Dosegla je 12. mesto, česar niti slučajno nisem pričakoval. Takrat so se postavile kvote za letošnje OI." 

Pintar, ki nastopa za ekipo BTC City Ljubljana Zhiraf Ambedo, kjer je Penko športni direktor, je na državnem prvenstvu za Žigart sicer zaostala za več kot 10 minut.

"Je, kar je in zdaj greva lahko skupaj na dopust," je zdaj izjavil Pogačar, ki ga bo na OI zamenjal njegov zvesti pomočnik iz ekipe UAE Team Emirates Domen Novak.

Pogačar bo v nadaljevanju sezone sicer poizkušal postati tretji moški kolesar, pred njim je to uspelo še Eddyju Merckxu (1974) in Stephenu Rochu (1987), ki bi poleg dvojčka Giro/Tour v istem letu posegel še po naslovu svetovnega prvaka. Kolesarsko trojno krono je sicer pri ženskah leta 2022 osvojila Annemiek van Vleuten.

Komentarjev 10
  • Plavi-mil 17:50 24.julij 2024.

    Ti si pa pizdun že cel tvoj lajf, kreten.

  • Avatar Jašna53
    Jašna53 17:32 24.julij 2024.

    Pogaćar enkrat pizdek, zato zmerja pizdek!!

  • Pierre 16:19 24.julij 2024.

    Naš šport očitno ''urejajo'' neki oligarhi, se spomnim, kako je Tona uničil kariero Mateje in dobršen del njenega življenja...

Sorodne novice