Šport > Košarka
2163 ogledov

Spodrsljaj organizatorjev! Noro, kaj so napravili presenečenju letošnjih iger

Južni Sudan : Portoriko Profimedia
Košarkarjem Južnega Sudana so zaigrali napačno himno.

Košarkarji Južnega Sudana, države ki obstaja šele od leta 2011 in jo je od leta 2013 do 2020 pretresala državljanska vojna, so spisali eno najlepših športnih zgodb zadnjega časa, potem ko so bili na svetovnem prvenstvu leta 2023 najboljša afriška reprezentanca in so si s tem zagotovili svoj prvi nastop na olimpijskih igrah.

Tu pa se njihova pravljica še ni končala. Najprej so na pripravljalni tekmi skorajda šokirali "dream team" oziroma ameriško košarkarsko reprezentanco, katera je slavila šele po simultanki LeBrona Jamesa v samem zaključku tekme, medtem ko so že na prvi tekmi olimpijskih iger prišli do novega mejnika, potem ko so z 90:79 premagali Portoriko in tako vpisali svojo prvo zmago na olimpijskih igrah.

Tekma je tako imela srečen konec, potem ko so bili košarkarji pred tekmo žrtev sramotnega incidenta organizatorjev. Ko so košarkarji Južnega Sudana v nedeljo igrali svojo prvo olimpijsko tekmo v zgodovini države, so za uvod doživeli hladen tuš. Prireditelji so namreč pred tekmo s Portorikom afriški ekipi zavrteli napačno himno, saj so zaigrali himno Sudana.

Igralci in navijači Južnega Sudana so sprva reagirali šokirano, potem pa so košarkarji z rokami na srcih simbolično pokazali povezanost. Gledalci so jih nagradili s spodbudnim aplavzom, prireditelji pa so nato hitro našli pravi posnetek in košarkarje Južnega Sudana razveselili še s pravo himno. Vse skupaj je morda nekoliko vrglo iz tira košarkarje, ki tekme niso najbolje začeli, saj so prvo četrtino izgubili za osem točk, a so nato predvsem v drugem polčasu povsem zasenčili ekipo Portorika in se veselili zgodovinske zmage.

To je bil sicer že drugi podoben spodrsljaj v Parizu, v petek so med slavnostnim odprtjem južnokorejsko ekipo pomotoma predstavili kot Severno Korejo, kar je v Južni Koreji sprožilo val negodovanja. Da se seveda o dvigu narobe obrnjene olimpijske zastave sploh ne pogovarjamo ...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice