Šport > Olimpijske igre
2448 ogledov

Katastrofa! Savšek prevzel vodstvo, nato mu naknadno pribili 50 sekund

Benjamin Savšek Profimedia
Benjamin Savšek je v finalu olimpijskih iger postavil odličen čas, a zaradi domnevno narobe odpeljanih vrat ostal brez olimpijske medalje.

Slovenski kanuist Benjamin Savšek je v polfinalu olimpijskih iger pokazal precej drugačen obraz kot v sobotnih kvalifikacijah. Z enim dotikom je olimpijski prvak iz Tokia postavil peti rezultat na pariških brzicah in se tako zanesljivo uvrstil v finale najboljše dvanajsterice. Polfinale je prepričljivo dobil domači adut Nicolas Gestin, ki je bil tudi edini, ki je imel hitrejši čas vožnje od Savška.

V sobotnih kvalifikacijah je sicer 37-letni Savšek dosegel 14. rezultat, v današnjem polfinalu pa je bil na olimpijskih brzicah bolj zanesljiv. Boljši od njega so bili le Gestin, Španec Miquel Trave, Nemec Sideris Tasiadis in Britanec Adam Burgess, ki so vsi progo prevozili brez dotika, za razliko od Savška, ki je sicer navdušil s svojo hitrostjo, a je zaradi enega dotika dobil dvosekundni pribitek, ki ga je potisnil na peto mesto. A je bila njegova hitrost po neposrečenih kvalifikacijah odlična napoved pred finalno vožnjo.

 

Finale:

Savšek se je zaradi petega mesta v polfinalu na progo podal kot osmi izmed dvanajstih finalistov. Bil je sicer izjemno hiter na progi, saj je progo odvozil s časom 94.96 ter kljub dotiku enih vratc v cilju prevzel vodstvo po osmih tekmovalcih z rezultatom 96.93.

Toda kmalu je sledil šok. Savškovo kazen dveh sekund so namreč po ogledu posnetka povečali na 50 sekund, saj so sodniki ocenili, da ni pravilno izpeljal vratc, ker naj bi namerno odrinil vratca, da jih je še uspel pravilno ujeti. Savšek je tako zabeležil rezultat 144.93 ter prehitel le enega tekmovalca, ki je prav tako narobe odvozil ena vratca.

Olimpijskega naslova se je zanesljivo veselil domačin Gestin, ki je s časom 91.36 deklasiral konkurenco, medtem ko je drugo mesto osvojil Britanec Adam Burgess s časom 96.84, bronasto medaljo pa Slovak Matej Benuš s časom 97.03.

Savšek je tako na olimpijski progi postavil drugi najboljši čas, saj je bil od njega hitrejši le Gestin, če pa bi obveljala prvotna kazen, bi se Slovenec vseeno veselil olimpijske medalje, saj bi tudi z dvosekundnim pribitkom še vedno zasedel tretje mesto. Tako pa je Savšek letošnje olimpijske igra končal na končnem 11. mestu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice