Šport > Kolesarstvo
13741 ogledov

Kolesarska legenda podprla neuvrstitev Žigartove v reprezentanco

Urška Žigart Profimedia
Annemiek van Vleuten je podprla izbor slovenskega kolesarskega selektorja, ki v olimpijsko reprezentanco ni vpoklical Urške Žigart.

Legendarna kolesarka Annemiek van Vleuten letos na olimpijskem kronometru ne bo branila zlate medalje izpred treh let, potem ko se je po minuli sezoni pri 41 letih upokojila. Prav tako bo ostala brez enega največjih ciljev svoje kariere, zlate olimpijske medalje s cestne dirke, potem ko se je v Tokiu morala zadovoljiti s srebrno.

Van Vleutenova, ki se je po koncu kariere preizkusila v vlogi analitika na dirki po Franciji za NOS, je med svojim gostovanjem v podcastu Bureau Sport celo priznala, da je razmišljala, da bi podaljšala kariero in se pojavila na startu olimpijske cestne dirke, a je ocenila, da je trasa preprosto preveč enostavna, da bi ji lahko uspel zares odmeven rezultat.

"Če bi nekoliko drugače postavili traso dirke, ki bi se recimo končala z vzponom na Alpe d'Huez, bi resno razmislila, da bi za eno sezono še podaljšala svojo kariero. Toda zdaj sem povsem zadovoljna, da sem končala. Vedela sem, da mi trasa ne bo ustrezala in ni mi bilo do tega, da bi se osredotočila zgolj na kronometer. Bolj me je mikala cestna dirka, kjer pa ne bi mogla premagati najboljših kolesark," je pojasnila Van Vleutonova.

Annemiek Van Vleuten | Avtor: Profimedia Profimedia

Nizozemko seveda še kako preganja razplet zadnjih olimpijskih iger. Zmagovalki vseh treh velikih tritedenskih dirk ter štirikratni svetovni prvakinji v zbirki še vedno manjka zlata olimpijska medalja s cestne dirke, saj se je v Tokiu praktično že veselila zmage, preden je izvedela, da je minuto in 15 sekund pred njo ciljno črto že prečkala ubežnica Anna Kiesenhofer, ki je takrat šokirala kolesarski svet.

Zaradi preenostavne proge tako Van Vleutnova ni želela čakati na olimpijske igre v Franciji in je po lanski sezoni zaključila veličastno kariero. Zanimivo pa je, da se je v omenjenem podcastu, ko je govorila o enostavnosti trase, dotaknila tudi slovenske reprezentance, saj je podprla slovenskega selektorja Gorazda Penka, ki v ekipo ni uvrstil v tem trenutku verjetno najboljše naše kolesarke Urške Žigart. Nizozemka je namreč prepričana, da je tudi za odlično Slovenko proga preenostavna, da bi lahko upala na kakšen rezultat.

"Enostavno je, je odlična na vzponih, a preprosto ne gre za takšno traso, ki bi ji ustrezala. To je tudi razlog, da mene ni več zraven," je bila kratka o tej temi Van Vleutnova, ki je očitno prepričana, da sta Eugenia Bujak in Urša Pintar primernejša izbira za olimpijsko preizkušnjo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Jernej65 16:42 25.julij 2024.

    Trener je prebutast, da bi pogruntal, da je paket z najboljšim kolesarjem na svetu in povprečno kolesarko bolje, kot pa ena podpovprečna kolesarka in povprečen kolesar, ki bosta nastopila namesto njiju.

  • bojan88 15:54 25.julij 2024.

    Blamaža Penka in dveh tretjekategornic na OI ter slovo vseh treh u qrac po OI je garantirano, vse drugo je Bullshit Golobizem

  • francek 15:34 25.julij 2024.

    Kakorkoli medalj bo manj ...

Sorodne novice