Šport > Kolesarstvo
1326 ogledov

Pogačar navdušil: "V glavi sem imel Urškine besede, kako me sovraži ..."

Tadej Pogačar Profimedia
Pogačar je do tretjega slavja na Touru prišel z novo prepričljivo zmago.

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar je zmagovalec dirke po Franciji. Petindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je še tretjič v karieri slavil na največji kolesarski dirki. Zadnjo etapo, vožnjo na čas od Monaca do Nice, je znova prepričljivo dobil in tako vpisal še šesto etapno zmago na letošnjem Touru.

Slovenski as je tudi v 33,7 kilometra dolgi vožnji na čas za konec Toura slavil. Začel je malce bolj rezervirano, a nato na obeh vzponih vozil precej hitreje od svojih najbližjih tekmecev. Nato pa je predvsem na dokaj nevarnem spustu vozil precej vratolomno in po zadnjih nekaj ravnih kilometrih, ko je na ulicah Nice že proslavljal novo zmago po dvoletnem postu, ciljno črto prečkal 1:03 minute pred najbližjim zasledovalcem Jonasom Vingegaardom in 1:14 pred Remcom Evenepoelom.

Po koncu etape je dal Pogačar tudi jasno vedeti, zakaj je bilo tako pomembno, da zmaga tudi na zaključnem kronometru. "V Monacu je bil res lep start na ciljni ravnini za formulo 1. Najprej sem le poslušal čase po radijski zvezi do Remca, drugih nisem imel. Čez Turbie sem se počutil izjemno. V glavi sem imel Urškine (Žigart, zaročenka in odlična slovenska kolesarska, op. p.) besede, kako me sovraži, ker sva tolikokrat prepeljala to traso. Nisem želel vsega tega izpustiti iz rok," je za organizatorje dirke pojasnil Pogačar, ki sicer s svojo zaročenko Žigartovo živi v Monaku in trenira po okoliških vzponih, kot sta Turbie in Eze.

Tadej Pogačar in Urška Žigart | Avtor: Twiter Twiter

Pogačar je tako po slavju na majskem Giru zmagal tudi na Touru in postal prvi kolesar po 26 letih z zmago na obeh tritedenskih dirkah. Na koncu je imel kar 6:17 minute naskoka pred drugouvrščenim Vingegaardom in 9:18 pred Evenepoelom. Na Touru je dobil kar šest etap, četrto prek Galibiera, po dve v Pirenejih in Alpah ter tudi zadnji kronometer od Monaca do Nice. Postal je prvi kolesar, ki je dobil pet gorskih etap na enem Touru, in edini doslej, ki je kar dvakrat na eni francoski pentlji dobil dve zaporedni etapi z gorskim ciljem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice